Banke tvrde: Korisnici kredita u francima potpuno su obeštećeni

Foto: Shutterstock

HRVATSKA udruga banaka (HUB) priopćila je kako je u Hrvatskoj, na osnovi zahtjeva samih potrošača, u skladu sa zakonom provedena konverzija kojom su bivši korisnici CHF kredita u potpunosti obeštećeni, reagirajući na današnji prosvjed Udruge Franak.

"Zakon, donesen 2015., bio je rezultat državne intervencije u CHF materiju, pri čemu je imao retroaktivni učinak kojim su korisnici kredita u švicarskim francima stavljeni u poziciju kao da su od datuma uzimanja CHF kredita uzeli kredit vezan uz EUR", priopćio je HUB.

Banke su bile dužne prihvatiti zahtjev potrošača za konverziju te slijediti postupak konverzije koji im je detaljno propisao zakon.

"Time je zakonodavac, na teret banaka, u potpunosti izjednačio položaj bivših korisnika CHF kredita s korisnicima EUR kredita.  Banke su snosile sav trošak konverzije u ukupnom iznosu od oko milijardu eura", tvrdi HUB.

"Potraživanja nisu utemeljena na zakonu"

Udruga banaka napominje kako pojedini potrošači temelje svoje zahtjeve za dodatne isplate na razlici koja se temelji na obračunskoj usporedbi s nepostojećim kreditom u kunama fiksne kamatne stope od oko 4.2%.

Općepoznato je da u vrijeme kad su banke u ponudi imale CHF kredite u ponudi u Hrvatskoj nije postojao kreditni proizvod u kunama s fiksnom kamatnom stopom od 4.2%. U ponudi je eventualno bio kunski kredit s promjenjivom kamatnom stopom u iznosu nešto više od 10%, podsjeća HUB.

Ovakva potraživanja nekih potrošača, dodaje Udruga banaka, ne samo da nisu utemeljena na zakonu nego ne slijede ni ekonomsku realnost vremena u kojem su dizali kredite.

"Ovakvim zahtjevima se suprotno svrsi zakona, neopravdano i neutemeljeno želi bivše korisnike CHF kredita staviti u ekonomski povoljniji i nezakonito povlašteni položaj u odnosu na sve druge korisnike kredita u Hrvatskoj", ističe HUB.

Pročitajte više

 

Pročitajte više