Bankrot SkyEuropea oštetio dubrovačke ugostitelje za desetke tisuća eura

NISKOBUDŽETNA zrakoplovna kompanija SkyEurope, nakon svoga bankrota, dubrovačkoj je zračnoj luci ostala dužna oko 20 tisuća eura, a šteta nanijeta dubrovačkom gospodarstvu je višestruko veća. Prema riječima direktora zračne luke Dubrovnik Tončija Peovića, bankrotom SkyEuropea je otkazano pedesetak letova kojima bi doputovali gosti iz Beča, Bratislave i Praga.

Financijsko dugovanje češke tvrtke bi bilo puno veće da im 15. kolovoza Zračna luka Dubrovnik  nije uvela neposredan način uplate svojih usluga znajući za financijske poteškoće u kojima se tvrtka nalazi, prenosi Jutarnji list.

Ugostitelji najveći gubitnici

"Bankrot SkyEuropea se nije dogodio preko noći. Oni imaju financijskih problema već godinama, zbog čega smo s njima bili oprezni, ali smo istodobno održavali korektan poslovni odnos", objašnjava Peović. Ipak, najvećim gubitnicima nakon bankrota SkyEuropa se smatra dubrovačke gospodarstvenike i ugostitelje koji će ostati bez gostiju koji su trebali sletjeti u Dubrovnik.

Podsjetimo, jedna od najpoznatijih srednjoeuropskih niskobudžetnih zrakoplovnih kompanija, SkyEurope Airlines, objavila je bankrot nakon sedam i pol godina poslovanja. Kompanija koja je prvi let uspostavila 13. veljače 2002. godine i koja je godišnje prevozila 3,7 milijuna putnika, na svojim je stranicama objavila kako su "obustavljene sve operacije kompanije".

Od početka lipnja SkyEuropom je u dubrovačku zračnu luku doputovalo oko 8.500, a otputovalo oko 8 tisuća putnika.

Pročitajte više