Banožić i admiral Hranj vojnicima čestitali Dan Hrvatske vojske

Ilustracija: Zeljko Hladika/PIXSELL

Ministar obrane Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera admiral Robert Hranj uputili su danas čestitke u povodu Dana Hrvatske vojske, Dana Hrvatske kopnene vojske i 32. obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske ističući da je zadovoljan vojnik temeljna snaga jake vojske.

"Bili ste i ostali oni koji pomiču granice, oni koji pomažu, koji čuvaju ovu jedinu domovinu Hrvatsku", poručio je Banožić u čestitki pripadnicama i pripadnicima Hrvatske vojske, za koju je rekao da je postala neodvojiv dio nacionalnog identiteta i tradicije.

"Povijesno postrojavanje hrabrih, onih koji su čvrsto vjerovali u Tuđmanovu viziju"

"Prošle su 32 godine od povijesne slike iz srca Zagreba koja je snažno odjeknula u cijeloj Hrvatskoj, postrojavanja Zbora narodne garde u Kranjčevićevoj ulici", rekao je ministar.

Naglasio je da je to bilo povijesno postrojavanje hrabrih i odlučnih, onih koji su čvrsto vjerovali u viziju prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana o samostalnoj i modernoj hrvatskoj državi, onu iz koje je izrasla moderna hrvatska država i vojska.

S posebnom zahvalnošću prisjetio se svih branitelja koji su zastali na putu pobjede.

"Prekinuli smo višegodišnje neulaganje u obranu"

Pripadnicama i pripadnicima Hrvatske vojske zahvalio je što nastavljaju izgrađivati vjerodostojnog jamca hrvatske slobode i branitelja nacionalnih interesa poručivši im da svatko od njih predstavlja nastavak pobjedničke kolone vojske branitelja iz Domovinskog rata.

"Danas, suočeni s brojnim izazovima zbog značajnih promjena sigurnosnog okruženja te činjenice kako Hrvatska zaslužuje svoju, jaku i modernu vojsku, prekinuli smo višegodišnje neulaganje u obranu i pokrenuli niz projekata opremanja i modernizacije", rekao je ministar.

Istaknuo je da ih pripadnice i pripadnici HV-a svojim profesionalizmom i predanošću obvezuju na kontinuirani rad na poboljšanju kvalitete njihovih života i uvjeta rada, a dokazali su se i u suradnji sa saveznicima i partnerima kao čvrsti i pouzdani oslonac sigurnosti.

Hranj: Pobjeda u Domovinskom ratu jedan od temelja moderne hrvatske državnosti

Admiral Hranj rekao je da je pobjeda u Domovinskom ratu jedan od najvažnijih događaja u cjelokupnoj povijesti hrvatskog naroda i jedan od temelja moderne hrvatske državnosti.

Takve su obljetnice, dodao je, dobra prilika da se prisjete dana kada je Hrvatska stvarala svoju vojsku gotovo ni iz čega, usred agresije i borbe za opstanak, slobodu i neovisnost.

"I dok s ponosom gledamo na našu nedavnu povijest i prisjećamo se godina Domovinskog rata, trebamo gledati i u budućnost te učiti iz novih spoznaja vojne znanosti kao i iz iskustava modernih sukoba i ratova. Moramo biti spremni za suočavanje sa sigurnosnim izazovima u novim okolnostima i u drugačijem okružju", rekao je Hranj.

Pročitajte više

 

Pročitajte više