Banožić i francuski general potvrdili da treba ustrajati u pomoći Ukrajini

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

HRVATSKI ministar obrane Mario Banožić i zapovjednik Savezničkog zapovjedništva NATO-a za transformaciju (ACT), general zbora Philippe Lavigne potvrdili su danas u Zagrebu da treba ustrajati u pomoći Ukrajini, priopćio je MORH.

Na sastanku se razgovaralo o aktualnim temama, od sigurnosno-političke situacije u Europi, preko transformacijskih zahtjeva radi budućih trendova razvoja ratovanja, do odluka koje se očekuju na nadolazećem NATO summitu u Vilniusu u ljeto ove godine.

Potvrđeno je zajedničko mišljenje

"Na sastanku je potvrđeno zajedničko mišljenje kako treba ustrajati u pomoći Ukrajini. Rat u Ukrajini je primjer potrebe za inovacijom kako bi se pobijedilo u današnjim sukobima. Kako bi se ostvarila i zadržala prednost u današnjem okružju potrebna je inovativnost i ulaganje u razvoj, ali ne samo u tehnologiju, nego i u procese i ljudske potencijale", kaže se u priopćenju.

"ACT smatra kako je za zadržavanje prednosti potrebno pravovremeno predviđanje, razvoj sposobnosti te ulaganje i razvoj ljudskih potencijala", dodaje se.

Lavigne boravi u dvodnevnom posjetu Zagrebu

General zbora Philippe Lavigne, koji boravi u dvodnevnom radnom posjetu Zagrebu, francuski je general na dužnosti zapovjednika ACT-a čija je misija i uloga upravljati razvojem sposobnosti ratovanja i transformacija zapovjedne strukture NATO-a i strukture snaga NATO-a. Savezničko zapovjedništvo NATO-a za transformaciju sa sjedištem u Norfolku u SAD-u jedno je od dva NATO-ova strateška zapovjedništva.

Banožić je upoznao generala Lavignea s hrvatskim prioritetima u području obrane u nadolazećem razdoblju, uključujući rad u području modernizacije i opremanja OSRH i nastavak hrvatskog doprinosa međunarodnoj sigurnosti kroz sudjelovanje pripadnika OSRH u brojnim misijama, operacijama i aktivnostima, u kojima će već u prvoj polovici 2023. sudjelovati više od 500 pripadnika OSRH.

Tijekom sastanka general Lavigne upoznao je Banožića s trenutnim prioritetima ACT-a. Lavigne će se tijekom posjeta Zagrebu sastati i s načelnikom Glavnog stožera OSRH, admiralom Robertom Hranjem te drugim vojnim i civilnim dužnosnicima, a održat će i predavanje na HVU "Dr. Franjo Tuđman".

Pročitajte više