Banožić: Nije sad bitan moj engleski ni popravni. Bitna je Ukrajina

Foto: Index/Luka Šangulin

MINISTAR obrane Mario Banožić dao je izjavu nakon sjednice vlade. Između ostalog, novinari su ga pitali o odlasku na popravni ispit u srednjoj školi. Banožić je završio Prirodoslovno-matematičku gimnaziju Antuna Reljkovića u Vinkovcima, a u medijima se pisalo da je više puta išao na popravne.

Pitali su ga novinari, referirajući se na njegov jučerašnji govor u Ukrajini, da im otkrije iz kojeg predmeta je išao na popravni. Je li to bio Engleski jezik?

"Dakle, to je sad nebitno. Popravni je bio prije više od 30 godina. Ono što je tema je bio sadržaj. Sadržaj je bio jasan, to je pomoć Ukrajini. Bilo je jasno razumijevanje RH onoga što Ukrajina trenutno prolazi jer smo i mi prošli Domovinski rat", izbjegao je odgovoriti Plenkovićev ministar na pitanje.

"Dogodi se trenutak kad imate tremu, zadrhti glas, proguta se slovo"

No novinar je ustrajao i pitao ga još jednom - je li Banožić na popravni u srednjoj školi išao iz predmeta Engleski jezik?

"Zašto je to sada bitno? Zašto je sada bitno iz čega je bio popravni? Ja sam već iskomunicirao sve na tu temu. Pričamo o nečemu od prije 30 godina. Kada pričate o nečemu od prije 30 godina, to znači da ne možete naći ništa što danas Banožić radi krivo. To je teza. Jednostavno, ne želim to komentirati na način kako se postavlja pitanje", odgovorio je Banožić i nastavio pričati o Hrvatskoj vojsci i dodatnom naoružanju.

Banožić je na kraju izjave svoj loš engleski u Ukrajini pokušao obraniti nervozom. "I onda se dogodi trenutak kad imate tremu, izvadi se početak izjave na kojoj može zadrhtati glas, progutati slovo”, rekao je Banožić.

"To je okej, sve u redu, ali to ne znači da možete podupirati temu Milanovića koji ju je gurao u javnost. Važno je ono što je preneseno u svim ukrajinskim medijima, a to je snažna podrška Hrvatske, da oni to cijene, da nas vide kao partnere", nastavio je dalje Banožić.

 

Banožić se jučer u Ukrajini borio s engleskim jezikom

Podsjetimo, Banožić je jučer bio u nenajavljenom posjetu Ukrajini, gdje se u Odesi sastao s ukrajinskim kolegom Oleksijem Reznikovim. 

Banožić je svoj govor na presici čitao s papira, a cijelo se vrijeme borio s engleskim jezikom. U nekoliko navrata izrekao je pogrešne riječi. Na početku je rekao: "Croatia and Croatian people stance with Ukraine." Vjerojatno je želio kazati da stoje uz Ukrajinu.

Banožić je potom kazao kako je "konfizanc" da će Ukrajina biti pobjednik. Valjda je htio kazati "confident", odnosno uvjeren.

 

 

Pročitajte više