Banožić: Milanović je dobio poziv na svečanu akademiju, a ja nisam na Pantovčak

Foto: Josip Regovic/PIXSELL

DANAS se obilježava Dan hrvatske vojske, a tim su povodom na zagrebačkom Jarunu izloženi oprema i naoružanje Oružanih snaga te su održane pokazne vježbe HV-a i MUP-a, letački program akrobatske skupine Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva (HRZ) Krila Oluje te preleti dvaju MiG-ova HRZ-a. 

Prije toga su polaganjem vijenaca na zagrebačkom gradskom groblju Mirogoj i krematoriju premijer Andrej Plenković i ministri obrane, branitelja i unutarnjih poslova odali počast hrvatskim braniteljima i prvom predsjedniku Franji Tuđmanu u povodu Dana Hrvatske vojske.

"Nisam ga ni primijetio"

Nakon polaganja vijenaca ministar obrane Mario Banožić napao je predsjednika Zorana Milanovića, osvrnuvši se na tvrdnje Milanovića da HV-u nedostaje opreme i naoružanja. Kazao je da je Milanović "kao premijer imao priliku učiniti za vojsku sve, a nije učinio ništa, a danas, kad nema tu priliku, sve zna". Za RTL je zatim izjavio da danas nije izbjegavao predsjednika. 

"Naravno da ne, cijeli dan imam obveze, kao što sam imao u subotu i petak. Imamo svoj raspored i program. Nisam primijetio ni kad je bio ni kad je otišao", rekao je Banožić na pitanje je li namjerno izbjegavao Milanovića. 

Na pitanje je li smiješno što Milanović jutros nije bio na svečanoj akademiji, odgovara: "Što se tiče svečane akademije, dobio je poziv uredno, nije se odazvao. Poslao je izaslanika. Za razliku od njega, nisam dobio poziv na Pantovčak."

"Neka kaže što je on učinio"

Na pitanje novinara ispašta li zbog njihovih nesuglasica vojska, Banožić je rekao da ne ispašta. "Vidite po svim našim izjavama i onome što se prikazuje u javnosti, a to je rad na modernizaciji i opremanju HV-a, rad na razvoju vojnika i vojnikinja da budu zadovoljni. A i da oni koji trebaju ući u sustav uđu s ciljem jasnog razvoja. Nema nikakvih problema što se nas tiče. Milanović ima jedan dio koji mu proizlazi iz Zakona…", rekao je ministar. 

Osvrnuo se i na Milanovićeve optužbe da HV-u nedostaje opreme. "Kad bih krenuo nabrajati, jasno ću nabrojati što se nabavilo u mandatu vlade Plenkovića, bivšeg ministra Krstičevića i mene, a on neka nabroji što je učinio kao premijer za vrijeme svog mandata", ponovio je Banožić.

Pročitajte više