Banožić predaje i na Vojnim studijima. Predložen nedugo nakon što je postao ministar

Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL

MINISTAR obrane Mario Banožić je sunositelj kolegija na studiju Vojnog vođenja i upravljanja, doznaju 24 sata. Na tu poziciju ga je predložio zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta (HVU) samo nekoliko mjeseci nakon što je Banožić postao ministar obrane, a potvrdio ga tadašnji rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa je krajem srpnja zbog ovog slučaja otvorilo predmet protiv Banožića. MORH tvrdi kako ministar na temelju pozicije sunositelja kolegija ne ostvaruje nikakvu korist u profesionalnom razvoju i da njegovo imenovanje nije povezano s pozicijom koju obnaša u vladi. 

FOI nema moć u povjerenstvu koje upravlja Vojnim studijima

Kolegij nosi naziv "Ekonomija obrane", a izvođač je Fakultet organizacije i informatike u Zagrebu (FOI). Odvija se u sklopu preddiplomskog studija Vojno vođenje i upravljanje na Sveučilištu u Zagrebu. Studij je dio Vojnih studija čija nastava je organizirana u suradnji s brojnim drugim zagrebačkim fakultetima, pa tako i s FOI-jem.

U Vijeću studija koje upravlja Vojnim studijima nalaze se predstavnici svih fakulteta, uprava Sveučilišta, MORH i HVU. Međutim, razmjer snaga je neujednačen. Predstavnici fakulteta imaju po jednog člana u vijeću, dok HVU i Sveučilište imaju njih više. 

Iz MORH-a za 24 sata navode kako je u siječnju 2021. na zahtjev tadašnjeg zapovjednika HVU-a u siječnju 2021. FOI-ju upućen prijedlog za Marija Banožića kao sunositelja spornog kolegija. 

MORH odbacuje povezanost s HVU-om

HVU je tako odigrao ključnu ulogu u imenovanju Banožića na poziciju sunositelja kolegija. Zapovjednik HVU-a je predložio Banožića, a zatim ga je vijeće u kojem HVU ima većinu prihvatilo. MORH ističe kako Banožić nije primio nikakvu novčanu naknadu za obnašanje navedene pozicije.

Odbacili su nagađanja o postojanju poslovnih veza s HVU-om, prenose 24 sata. Tvrde kako prijašnji ministri obrane nisu bili nositelji ili predavači na kolegijima povezanim s HVU-om jer nisu ispunjavali uvjete znanstveno-nastavnog zvanja.

Dodaju da poslovni odnosi između MORH-a i HVU-a ne mogu postojati jer je HVU ustrojstvena jedinica Oružanih snaga. Zanimljivo je da FOI nije zatražio sunositelja kolegija, nego ga je HVU predložio. 

Pročitajte više