Banožić: Zastupnici koji glasaju protiv obuke Ukrajinaca morat će to javno objasniti

Foto: Robert Anic/PIXSELL

MINISTAR obrane Mario Banožić dao je izjavu za novinare prilikom uručivanja ugovora za prijam u djelatnu vojnu službu na vojnom poligonu Gašinci kod Đakova. Komentirao je odluku o vojnoj obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj te odgovorio na kritike protivnika te odluke. 

"Vojnici su imali priliku osjetiti duh zajedništva. U izazovima geopolitičke situacije koju imamo, treba im čestitati na podršci. Zahvaljujući časnicima koji su s njima radili, oni će se dalje usavršavati. Bilo je bitno ukloniti nedoumice oko ulaska u vojsku, posebno oko plaća", rekao je Banožić, prenosi N1

"U ovih pet godina Vlada je povećala plaće državnim službenicima i tako je i vojsci plaća rasla više od 30 posto", pohvalio se ministar. Istaknuo je da Hrvati suosjećaju s Ukrajinom jer su se sami suočili s istom situacijom tijekom Domovinskog rata te da je važno poslati poruku da imaju potporu Hrvatske.

Osvrnuo se i na poruku ukrajinskog ministra obrane Oleksija Reznikova, koji je zahvalio hrvatskoj vladi. "Sigurno kod donošenja svih odluka, nije bilo dileme da Ukrajini treba pomoći. U okviru toga je donesena i ova odluka koja je iskomunicirana s Glavnim stožerom, generalima i svima koji provode aktivnosti u vojsci", poručio je. 

"Bila bi šteta da hrvatski vojnici ne odu u misiju"

"Žalosno je da neki političari zbog nedostatka hrabrosti ili čega drugog koriste situaciju i uvlače nas u procedure koje ne stoje. Iz ministarstva je objašnjeno kako je odluka donesena. Ukrajina je 1994. potpisala partnerstvo o miru, tako je moramo podržati", tvrdi Banožić.

"Mir u Ukrajini treba nastati čim prije, kao i mir u Europi. Siguran sam da će saborski zastupnici razumjeti svrhu obuke, imati humanitarnu crtu i glasati pozitivno", uvjeren je ministar obrane.

Prokomentirao je i izjave predsjednika Zorana Milanovića. "Što se tiče predsjednika Republike, izašao je van komentirati kao i neki zastupnici u negativnom kontekstu dok odluka nije imala ni slovo na papiru. Bilo je jasno da je to bio politički cilj", kazao je Banožić.

"Nakon odluke Vlade vidljivo je da ne može biti jednog slova da bi netko bio protiv toga. Vlada ima većinu u Saboru, siguran sam da će doći do dvotrećinske većine", dodao je. Tvrdi kako svakodnevno komunicira s ukrajinskim ministrom i da bi bila šteta da hrvatski vojnici ne odu u misiju koja bi im bila korisna.  

Ako se vladin prijedlog odluke u saboru ipak ne izglasa, Banožić poručuje da će to "javno morati objasniti svi zastupnici koji će glasati protiv ili biti suzdržani". 

"Zna se tko radi za, a tko protiv"

Ministar je razjasnio i detalje odluke o obuci ukrajinskih vojnika. "Sva četiri modula koji se odnose na obuku, nema karaktera da Hrvatska nekog napada. Kontekst u javnosti je od početka bio jasan – da se ne pomaže Ukrajini. A nema razloga zašto mi ne bi bili ti koji će pomoći", naglasio je. 

Ministar kaže da postoji želja vlade da se pokrenu razgovori s predsjednikom Milanovićem kako bi se postigao dogovor. Dodao je da Milanović treba sjesti za stol jer izjavama šteti vojsci, građanima i ugledu Hrvatske. "Nemojte više stavljati znak jednakosti između izjava mene i Milanovića ili Plenkovića i Milanovića, zna se tko radi za, a tko protiv", poručio je.

"Ne preskačemo Milanovića, imao je stavak 7. Žalosno je da su pokušali kontaminirati taj proces. Isto je i Milanović postupao prema članicama partnerstva za mir. Po ovoj proceduri smo donosili već godinama odluke o vojnim misijama", zaključio je Banožić.

Pročitajte više