Barack Obama dobiva više prijetnji smrću od bilo kojeg drugog američkog predsjednika

RICK SANCHEZ, CNN-ov voditelj rekao je u emisiji kako ima informaciju iz izvora "bliskog Američkoj tajnoj službi" prema kojem su prijetnje smrću američkom predsjedniku Baracku Obami narasle 400 posto od dana inauguracije.

Voditeljev istup potakle su reakcije na kontroverznu propovijed pastora Stevena Andersona u kojoj priziva Obaminu smrt.

Baptistički pastor iz Tempea u Arizoni postao je poznat diljem zemlje kad je uoči predsjednikovog posjeta toj američkoj državi, izjavio pred članovima svoje crkve da "moli za smrt Baracka Obame".

"Ako želite znati kakvu smrt želim Obami, želim da umre prirodnom smrću. Ne želim da bude mučenik, ne trebamo još jedan praznik. Želim da umre, kao Ted Kennedy, od tumora na mozgu", rekao je osebujni pastor u svojoj propovijedi 16. kolovoza.

Snimka ove šokantne propovijedi pod nazivom "Zašto mrzim Baracka Obamu" proširila se Internetom pa su Andersona posjetili agenti Tajne službe.

Sanchez je u emisiji pustio isječke kontroverznog govora te naglasio kako je ovolik broj prijetnji "daleko veći od onog koji je Tajna služba doživjela s bilo kojim drugim predsjednikom". Zatim je voditelj pozvao analitičara koji je komentirao kako kontroverzni pastor svojim govorom "pleše na samom rubu zakona".

"Problem je u tome što taj govor potiče njegovu kongregaciju na akciju prema predsjedniku. Ako netko u kongregaciji ima mentalne poremećaje ili sklonost nasilju, moglo bi doći do ozbiljnih posljedica", rekao je bivši agent Tajne službe Scott Alswang.

Cijeli događaj je potaknuo na raspravu o pravu na govor i mišljenje u američkoj javnosti, kao i pitanje treba li se Tajna služba baviti ovakvim "incidentima" ili ne? u Svakom slučaju, Amerikanci su dobili predsjednika kojem će trebati mnogo veća zaštita od one na koju je Tajna služba dosad navikla.

Pročitajte više