Barack Obama gradi nove elektrane, a ne zna se kamo će sa starim otpadom

AMERIČKI predsjednik Barack Obama najavio je danas mogućnost odobravanja državnih garancija za kredite za gradnju novih nuklearnih elektrana u SAD-u, prenosi TV mreža CNN.

Ta bi odluka mogla potaknuti gradnju nuklearki nakon što je posljednja od njih na teritoriju SAD-a sagrađena prije gotovo 30 godina, no javnost upozorava kako glavni problem povezan s novim nuklearkama proteklih godina moratorija ipak nije riješen, a to je skladištenje nuklearnog otpada.

Jedan od najvažnijih motiva za poticaj gradnji novih nuklearki, izjavio je Obama, jest trajnije rješenje problema rastuće potrebe za energijom, ali i obveza da se smanji količina ispuštenog ugljičnog diokisida kao jednog od glavnih krivaca za proces globalnog zatopljenja.

Nove će nuklearke proizvoditi novi otpad, a problem starog još nije riješen

No protivnici te ideje upozoravaju predsjednika kako ne može trošiti novac poreznih obveznika da bi potaknuo gradnju novih nuklearki koje će proizvoditi novi nuklearni otpad a da istodobno nije adekvatno riješeno pitanje skladištenja postojećeg otpada.

Iz istih protivničkih redova stiže i upozorenje kako je upravo Obama zaustavio projekt gradnje trajnog odlagališta otpada na predjelu Yucca Mountain u Nevadi iako je država do sada potrošila desetke milijuna dolara na ispitivanje podobnosti lokacije.


Republikanci pak tvrde kako je Obama zaustavio projekt Yucca Mountain da bi pogodovao demokratskom senatoru Nevade Harryju Reidu, kojega očekuje reizbor u toj državi u kojoj je spomenuti projekt izuzetno nepopularan.

Senator Reid: Jeftinije je ostaviti otpad tamo gdje je i sada

No Reid je na optužbe republikanaca odgovorio upozorenjem kako bi transport nuklearnog otpada iz raznih dijelova zemlje u Nevadu bio vrlo osjetljiv projekt, tvrdeći kako je mnogo prihvatljivija i jeftinija opcija da otpad ostane tamo gdje jest.

U ovom trenutku Amerika na 100-tinjak lokacija u zemlji čuva više od 70.000 tona radioaktivnog otpada pohranjenog u bačvama koje su smještene u skladištima uz reaktore, a svake godine nuklearke proizvedu više od 2.000 tona novog otpada.

Pročitajte više