Barroso: Do svibnja bi mogli početi pregovori o SSP-u s BiH

Europska komisija mogla bi preporučiti da pregovori s Bosnom i Hercegovinom o sklapanju Sporazuma i stabilizaciji i pridruživanju s EU počnu do svibnja ove godine ako Sarajevo pojača svoju suradnju s Haškim sudom, izjavio je u utorak predsjednik EK Jose Manuel Durao Barroso.

Nakon razgovora s predsjednikom Predsjedništva BiH Adnanom Terzićem, Barroso je pozvao vlasti Bosne i Hercegovine da ubrzaju reforme, posebno na području unutarnjih poslova i one kojima je cilj jačanje države.

No, Barroso je također pozvao Sarajevo da razvije suradnju s Međunarodnim kaznenim sudom (ICTY) za bivšu Jugoslaviju, pozdravivši nedavno prebacivanje Save Todorovića, bosanskog Srbina protiv kojeg je ICTY podigao optužnicu, u Den Haag. "Potrebno je da sada vidimo konkretne korake u tom smjeru", rekao je predsjednik Europske komisije.

Ako se u BiH nastave reforme i ako Sarajevo pojača suradnju s ICTY-jem, "mislim da do svibnja možemo donijeti odluku o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju s BiH", kazao je Barroso. "Do tada treba učiniti dosta toga. No mislim da je to moguće", dodao je on.

Europski povjerenik za proširenje Olli Rehn u siječnju je izjavio u Europskom parlamentu da Europska komisija može takvu preporuku iznijeti početkom 2005. godine ako Sarajevo pokaže volju za reformama.

(Hina) xbis ydj

Pročitajte više