Bartuličin brat svećenik u SAD-u bio osumnjičen za neprimjereno seksualno ponašanje

Roditelji Stephena Nikole Bartulice u SAD-u imaju udrugu za vjerski turizam, točnije hodočašća, Friends of Medjugorje. Na čelnim pozicijama te udruge već se godinama nalazi svećenik Roderic Giller, koji je nedavno optužen za pedofiliju, piše Faktograf, koji je otkrio i kako je Bartuličin brat, svećenik Matthew Bartulica na par tjedana 2012. bio udaljen iz službe zbog optužbi za "sumnjivo i nepropisno ponašanje".

> Reakcija Matthewa Bartulice na članak:: "Oslobođen sam krivnje nakon optužbi za neprimjereno ponašanje".

"Razočarani smo što je velečasni Matthew Bartulica tako brzo vraćen na funkciju unatoč optužbama za neprimjereno seksualno ponašanje ili zlostavljanje", rekla je tada jedna od direktorica SNAP-a - Mreže zlostavljanih od strane svećenika.

Roderic Giller je, prema Faktografu, predsjednik udruge koju je osnovala Bartuličina majka Božica bio najkasnije od 2013. godine pa do 2017. godine, kada ga je na čelu udruge zamijenio Bartuličin brat Matthew. Giller je od tada potpredsjednik udruge, dok je drugi potpredsjednik Bartuličin otac Nicholas.

Benediktinac Giller rođen je 1934., danas ima 89 godina. Zaredio se 1962. godine.

Zlostavljao djecu od 2004. do 2006.

"S dubokom tugom za patnju žrtava i onih koji su preživjeli zlostavljanje, Nadbiskupija Grada Kansasa i opatija Svetog Benedikta u Atchisonu objavljuju da je velečasni Roderic Giller, iz reda benediktinaca, koji se umirovio iz župne službe u lipnju 2013. godine, suočen s nizom potkrijepljenih optužbi za seksualno zlostavljanje maloljetnika dok je služio u župi Svetog Petra i Pavla u Seneci", piše u priopćenju Nadbiskupije Grada Kansasa iz 31. svibnja ove godine. Faktograf dodaje kako se sigurno radi o istoj osobi zbog adrese navedene u financijskom izvješću.

U priopćenju nadbiskupije dalje se tvrdi kako je nadbiskupija prve prijave protiv Gillera zaprimila u srpnju 2004., ali su tada bile kategorizirane tek kao "kršenje granica". Međutim, navodi nadbiskupija, nedavno je, na temelju novih protokola i novih informacija, provedena istraga koja je rezultirala potvrdom prijava. Tako je otkriveno da je Giller zlostavljao djecu od 2004. do 2006. godine.

Pod sumnjom za zlostavljanje bio je i Bartuličin brat

Faktograf je kontaktirao i Kansas City Star, iz kojeg su im rekli da su lokalne novine početkom veljače 2012. godine objavile vijest kako je velečasnom Matthewu Bartulici dano dopuštenje da nastavi s dužnostima u sklopu župe St. Cyril u mjestu Sugar Creek, efektivno s 4. veljače. Iz službe je bio udaljen 22. siječnja nakon što je protiv njega podnesena pritužba. Naime, kanzaška biskupija grada St. Joseph 2012. godine nakratko je iz službe udaljila Bartuličinog brata Matthewa Bartulicu zbog optužbi za "sumnjivo i nepropisno ponašanje".

Neovisnim odborom koji je Matthewa oslobodio optužbi tada je rukovodio biskup Robert Finn, koji je, prenosi Faktograf, osam mjeseci nakon toga osuđen na dvije godine uvjetne kazne zbog toga što nije policiji prijavio svećenika Shawna Ratigana, koji je na svom laptopu posjedovao slike golih djevojčica.

Barbara Dorris, jedna od direktorica SNAP-a (Mreže zlostavljanih od strane svećenika - Survivors Network of those Abused by Priests) tada je izjavila kako sumnja u brzinu kojom je slučaj zaključen. "Razočarani smo što je velečasni Matthew Bartulica tako brzo vraćen na funkciju unatoč optužbama za neprimjereno seksualno ponašanje ili zlostavljanje. Koliko je detaljna ta istraga mogla biti ako je trajala svega nekoliko tjedana?" upitala se Dorris. "Nadam se da bilo tko tko je bio povrijeđen od strane velečasnog Bartulice neće biti povrijeđen i ponovno izdan preranim potezom biskupa Finna. Nadamo se da će ostali sadašnji i bivši zaposlenici i članovi napraviti ono što biskup Finn odbija – moliti sve koji imaju informacije i sumnje o seksualnom zlostavljanju djece – od strane Bartulice, ali i ostalih klerika – da ih prijave policiji", dodala je Dorris.

Majka i Bartulica ne odgovaraju

Faktograf je telefonski kontaktirao Božicu Bartulicu. Kratko im je poručila da ne zna za Gillera i da brkaju udruge. "Bila je puno suzdržanija nego u izjavi za Index.hr kada se zapitala: 'Hoćemo li sad za svakoga provjeravati je li kriminalac?'" dodaje Faktograf.

Bartulica im nije odgovarao na pozive.

Podsjetimo, prvo su Index Istrage otkrile kako je Bartulica kupio kuću na otoku Prviću, za što je digao kredit od 270 tisuća eura, a kako je već imao jedan kredit u istom iznosu, mjesečna rata za kredit iznosila mu je gotovo koliko i primanja. Tada je, kako bi se opravdao, rekao da mu majka plaća životne troškove. A onda je, kako smo prvi otkrili, u stožer Domovinskog pokreta došao Ferrarijem, kojim ga je dovezao vlasnik, kriminalac osuđen za pokušaj ubojstva.

Aferu Bartulica otkrio je Index. Index otkriva i ne zaboravlja. Novosti oko svih korupcijskih afera možete svakodnevno pratiti u Indexovom registru afera na adresi: www.index.hr/afere

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.