BBC: Gotovina - od egzotičnog plaćenika do nacionalnog heroja

NA PORTALU službenog medija Velike Britanije, BBC-u, objavljen je opsežan profil uhićenog hrvatskog generala Ante Gotovine, u kojem se navodi kako se u 72 sati trajanja operacije Oluja Gotovina od egzotičnog plaćenika pretvorio u hrvatskog nacionalnog heroja.

Iako ga je 2001. Haški sud optužio za ratne zločine, to nije puno promijenilo percepciju Gotovine kao vojnika koji se pojavio niotkuda, te poveo svoju zemlju u herojsku borbu, navodi BBC.

Britanski portal piše kako operacija Oluja za većinu građana Hrvatske predstavlja čin nacionalnog oslobođenja, a Gotovina se percipira kao čovjek koji je najviše zaslužan za uspješno okončanje Oluje.

Ante Gotovina rođen je 12. listopada 1955. u blizini Zadra, na obali hrvatskog Jadrana, te je napustio Titovu Jugoslaviju kad je imao samo 16 godina, piše BBC, pa dodaje kako je neko vrijeme proveo ploveći na trgovačkom brodu, da bi se potom pridružio francuskoj Legiji stranaca.

U Legiji stranaca brzo je stekao ugled neustrašivog borca okruženog prekrasnim ženama, navodi se u tekstu.

Gotovina se borio u Čadu, a dobar dio 1980-ih godina proveo je u Južnoj Americi, točnije u Gvatemali, gdje je sudjelovao u vojnoj izobrazbi lokalnih paravojnih snaga koje su se borile u građanskom ratu, piše BBC, pa dodaje kako se Gotovina sličnim poslovima bavio i u Paragvaju, Kolumbiji, Argentini i Brazilu, pri čemu je dobio i francusko državljanstvo.

Tokom 1980-ih Gotovina je u Francuskoj odslužio zatvorsku kaznu zbog pljačke banke i iznude, a u  to vrijeme stupio je u kontakt s Franjom Tuđmanom, koji će kasnije postati prvi predsjednik neovisne Hrvatske poznat po svom nacionalističkom stilu vođenja države, piše BBC.

Kad je Hrvatska stekla neovisnost 1991. godine, Gotovina se vratio u domovinu, gdje je vrlo brzo postao jedan od čelnih zapovjednika Hrvatske vojske.

Ante Gotovina vodio je vojnu stranu operacije Oluje, piše BBC, pa dodaje kako je pred njegovom vojskom iz Hrvatske izbjeglo 150,000 Srba.

U vrijeme dok su Hrvati slavili oslobođenje "Krajine", Haški sud ustvrdio je da je Gotovina predvodio etničko čišćenje Srba iz Hrvatske, navodi se u tekstu.

Kako tvrdi ICTY, Ante Gotovina poticao je ubojstva 150 srpskih civila, te paljenje srpskih sela i gradova, piše BBC.

2000. predsjednik Hrvatske umirovio je Gotovinu i šest drugih generala jer su, barem tako piše BBC, odbili surađivati s haškim istražiteljima.

Godinu dana kasnije protiv heroj "Krajine" Haški je sud podigao optužnicu, piše BBC.

Hrvatska tvrdi da je Gotovina odmah pobjegao iz zemlje, čime je izazvao četverogodišnji lov na sebe koji je kulminirao u srijedu navečer u restoranu hotela na Kanarskim otocima, zaključuje BBC.

Pročitajte više