BBC: Ruski pilot je lani ispalio projektil na britanski avion, kolega ga opsovao

Ilustracija: EPA

RUSKI pilot pokušao je oboriti izviđački zrakoplov Kraljevskih zračnih snaga (RAF) nakon što je vjerovao da ima dopuštenje za pucanje, doznaje BBC. Dodaje da je pilot ispalio dvije rakete, od kojih je prva promašila, a ne se pokvarila, kako se tada tvrdilo. Rusija je tvrdila da je incident iz rujna prošle godine uzrokovao "tehnički kvar".

Britansko ministarstvo obrane tada je javno prihvatilo rusko objašnjenje. Međutim, sada su tri visoka zapadna obrambena izvora upoznata s incidentom potvrdila BBC-ju da ruske komunikacije koje je presreo zrakoplov RAF-a daju prikaz vrlo različit od službene verzije.

Zrakoplov RAF-a letio je u misiji nadzora nad Crnim morem u međunarodnom zračnom prostoru 29. rujna prošle godine kada je susreo dva ruska borbena zrakoplova SU-27. Presretnute komunikacije pokazuju da je jedan od ruskih pilota mislio da je dobio dopuštenje gađati britanski zrakoplov, nakon dvosmislene naredbe s ruske zemaljske postaje.

Incident zbog korištenja nepreciznog jezika?

Drugi ruski pilot je drugačije protumačio naredbu pa se pobunio i opsovao svog pratioca kad je ispalio prvi projektil. Britansko ministarstvo obrane neće objaviti detalje ruske komunikacije. "Naša je namjera uvijek bila zaštititi sigurnost naših operacija, izbjeći nepotrebnu eskalaciju te informirati javnost i međunarodnu zajednicu", poručio je glasnogovornik Ministarstva.  

Dok su se dva ruska SU-27 približavala špijunskom zrakoplovu RAF-a, primili su poruku od kontrolora svoje zemaljske stanice. Jedan zapadni izvor ispričao je za BBC da su ruski piloti primili poruku "imate metu". Ovaj dvosmisleni jezik jedan od ruskih pilota protumačio je kao dopuštenje za paljbu.

Čini se da je labav jezik pokazao visok stupanj neprofesionalizma uključenih, istaknuli su izvori. Nasuprot tome, piloti NATO-a koriste vrlo precizan jezik kada traže i dobivaju dopuštenje za paljbu. Ruski pilot ispustio je raketu zrak-zrak koja je uspješno lansirana, ali nije uspjela pogoditi svoju metu. Bio je to promašaj, a ne kvar, tvrdi BBC.

Izvori obrane su naglasili kako je potom izbila svađa između dvojice ruskih pilota. Pilot drugog SU-27 nije mislio da su dobili dopuštenje za vatru. Ipak, prvi pilot ipak je ispustio još jedan projektil. BBC raspolaže s informacijom da je drugi projektil jednostavno pao s krila, što bi značilo da se pokvario ili da je lansiranje prekinuto. 

Britanska vlast prihvatila rusko objašnjenje

Tri tjedna kasnije britanska vlada potvrdila je da se incident dogodio, a nakon objašnjenja ruskog ministarstva obrane, to je nazvano "tehničkim kvarom". U izjavi zastupnicima 20. listopada, tadašnji britanski ministar obrane Ben Wallace nazvao je to "potencijalno opasnim angažmanom".

No prihvatio je rusko objašnjenje. "Ne smatramo da ovaj incident predstavlja namjernu eskalaciju od strane Rusa, a naša se analiza slaže da je do toga došlo zbog kvara", kazao je. Međutim, curenje tajnih obavještajnih podataka otkrilo je da je američka vojska o onome što se dogodilo govorila oštrije.

U nizu dokumenata, koje je na internetu objavio američki zrakoplovac Jack Teixera, isti je incident opisan kao "zamalo obaranje". "Incident je bio mnogo ozbiljniji nego što se prvobitno prikazivalo i mogao je prerasti u ratni čin", izvijestio je New York Times. 

Pročitajte više