BBC tvrdi da ima snimku tajnog agenta koji bivšoj djevojci prijeti mačetom

Foto: BBC

AGENT britanske vojno-sigurnosne agencije MI15 iskoristio je svoj status kako bi terorizirao svoju djevojku, tvrdi BBC.

BBC je u posjedu videa u kojem agent ženi prijeti ubojstvom i napada je mačetom. Država je tužila BBC zbog objavljivanja priče o agentu MI15 iako je to dokaz da je tajni agent prijetio ženi. Dokazi upućuju na to da je riječ o desnom ekstremistu s nasilnom prošlošću. 

U pravnoj bitci BBC tvrdi da žene imaju pravo znati identitet muškarca i da to može zaštititi potencijalne žrtve. Također, BBC se odupro pokušaju britanske vlade da zaustavi objavu članka o obavještajcu iz sigurnosne agencije.

Iskoristio svoj status da kontrolira ženu

Britanka Beth, čiji je pravi identitet poznat BBC-ju, upoznala je tajnog agenta na stranici za upoznavanje. Zajedno su živjeli u Velikoj Britaniji. Ispričala je da je isprva bio šarmantan te da se činilo da imaju puno toga zajedničkog. No, s vremenom se pokazalo da je mizogin i ekstremist opsjednut nasiljem. Beth kaže da ju je silovao, vrijeđao i prisiljavao na razne stvari. Beth tvrdi da je agent iskoristio svoj položaj u britanskim sigurnosnim službama kako bi je terorizirao.

"Imao je potpunu kontrolu. Kako je on postao nasilniji, tako se moje mentalno zdravlje pogoršalo. Na kraju veze kontrolirao je svaki moj korak - gdje idem, koga viđam, kako radim, što radim na poslu, što sam odjenula... Učinio je da se osjećam apsolutno bezvrijednom i iskoristio je činjenicu da imam problema s mentalnim zdravljem da me maltretira. Htio je da se osjećam ranjivo. Doživjela sam živčani slom, bojala sam se svega. Bojala sam se ljudi s kojima je povezan i onih za koje radi", rekla je Beth.

Britanka tvrdi da joj je bivši dečko rekao da je radio kao plaćeni doušnik za britanske sigurnosne službe kao tajni agent. Kaže da mu je zadatak bio infiltrirati se među ekstremiste. 

Tjerao je da gleda terorističke snimke

U početku je, kako je rekla, njezin dečko skrivao svoje pravo ime od nje, no BBC-jeva istraga je pokazala da je godinama radio za MI15 koristeći nekoliko pseudonima. Zbog toga što je bilo tajno sve što je radio, rekao je djevojci da ga ne može prijaviti za nasilje i zlostavljanje. 

"Nisam ga mogla prijaviti i reći policiji kako se ponaša prema meni. On je znao muškarce na visokim pozicijama koji su mu uvijek držali leđa i koji bi intervenirali i ubili me da sam progovorila", rekla je Britanka.

Bio je plaćen da informira o namjerama desnih ekstremista. Svoju djevojku je tjerao da gleda snimke terorista i razna ubojstva. Žena tvrdi da je hvalio različite masovne ubojice i iznio namjeru da i sam počini ista djela. Njegovo nasilje je kod kuće bilo usmjereno prema Beth.

Beth je incident u kojem je napadnuta mačetom snimila mobitelom. 

Državno tužiteljstvo odustalo od tužbe 

Nakon napada policija je posjetila njihov dom. Istraga BBC-ja je otkrila ozbiljne probleme u vezi sa slučajem. Muškarac je uhićen i optužen za napad na Beth. Poslije toga je otišao na sud, a dok je bio na sudu, državno tužiteljstvo je odustalo od slučaja. Beth kaže da se njezin bivši nakon toga vratio u njihov dom i nastavio je maltretirati. Policija nije uzela potpunu izjavu od Beth niti je dobila snimku napada. Državno tužiteljstvo je brzo obustavilo kazneni progon.

Policijske snage i tužiteljstvo govore da je slučaj obustavljen zbog nedostatka dokaza. Nakon povratka kući Beth kaže da joj je bivši rekao da će ga sigurnosne službe podržati i da je ona nula. U drugom videu koji je Beth snimila čuje se da muškarac govori da bi ona mogla biti ubijena zbog postavljanja previše pitanja. 

Kasnije je Beth doživjela živčani slom i završila u bolnici. Njezin dečko je u međuvremenu nestao. Tijekom tog razdoblja došli su protuteroristički službenici i zaplijenili stvari njezina dečka. Kasnije se ispostavilo da su to agenti MI15 i da su predmeti predani šefovima u MI15. BBC piše da je to vrlo neobičan potez i da je riječ o miješanju sigurnosne službe u kazneni proces. Policija je također predala muškarčeve predmete agentima MI15.

Nakon što je puštena iz bolnice, Beth se požalila lokalnoj policiji te pitala zašto je slučaj odbačen. Policiji je trebalo godinu dana da je intervjuira, ali je otada tvrdila da nema što istražiti jer je sve prethodno ispitano. Međutim, BBC tvrdi da to nije tako. 

BBC je, nakon što je muškarac nestao, saznao da se odselio u inozemstvo i počeo raditi za jednu stranu obavještajnu agenciju. Također, pronašli su žene koje je zlostavljao i u državi u koju se preselio, ali i prije nego što je postao agent MI15.

 

Pročitajte više