BBC o Milanoviću: Predsjednik oštrog jezika doveo Plenkovića u neugodnu situaciju

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Uključivanje hrvatskog predsjednika oštrog na jeziku u parlamentarne izbore možda nije ustavno, ali svakako unosi neizvjesnost u izbore za koje se činilo da će biti predvidljivi, piše danas u svojoj analizi BBC.

Parlamentarne ankete u zemlji obično slijede isti obrazac. Koalicija lijevog centra predvođena socijaldemokratima (SDP) natječe se protiv Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), čija se podrška kreće od desnog centra do desnih nacionalista, piše za BBC Guy Delauney.

"Većinom pobjeđuje HDZ. Sad bi moglo biti drugačije"

Navode i da većinom pobjeđuje HDZ zahvaljujući velikom članstvu i snažnoj stranačkoj organizaciji. Dodaju i da oporbene stranke tvrde da ljudi glasaju za HDZ i zbog korupcije od koje imaju koristi.

"Ali čini se da bi ovi izbori mogli biti drugačiji. I to sve zahvaljujući prisutnosti Zorana Milanovića. Otkad je postao predsjednik prije četiri godine, konstantno je najpopularniji političar u zemlji iako kao šef države ima vrlo uske ovlasti", piše BBC.

Milanovićeva najava kandidature za premijersku funkciju uzburkala je situaciju i smanjila razliku između HDZ-a i SDP-a, a otvorila je i SDP-ovoj koaliciji šire mogućnosti postizborne suradnje.

"No tada se umiješalo pravosuđe. Hrvatski Ustav inzistira na tome da predsjednik ne bi trebao biti stranačko-politička figura - već djelovati kao šef države za sve građane. A Ustavni sud propisno je presudio da Milanović ne može sudjelovati u izbornoj kampanji - osim ako ne podnese ostavku", piše BBC.

"Neugodna situacija za Plenkovića"

Predsjednikov odgovor bio je, očekivano, bijes, piše BBC. Međutim, ova odluka Ustavnog suda nije mogla spriječiti Milanovića da putuje po državi i govori protiv HDZ-a.

"To je bilo vrlo neugodno za premijera Andreja Plenkovića, koji je na dužnosti od 2017. On se našao u situaciji da mora odgovarati na predsjednikove optužbe i komentare unatoč tome što Milanović nije imao službenu ulogu u kampanji", piše u analizi.

U tekstu se citira Plenkovića, koji kaže da su Milanovićevi postupci bizarni, i Sandru Benčić, koja smatra da je Milanović izjavama o ilegalnim migrantima, Hrvatima u BiH i vojsci preuzeo dio tema o kojima inače govori HDZ.

Bez obzira kako izbori završe, Milanović će ostati u središtu pozornosti, piše na kraju svoje analize BBC.

Pročitajte više