Beatifikacija Martine Dalić u režiji Jutarnjeg lista

Screenshot: Jutarnji list

DNEVNIK Jutarnji list, koji se kroz pero svog urednika Gojka Drljače zalagao da se Martini Dalić, zbog rješavanja afere Agrokor, dodijeli državno odlikovanje, nastavio je rad na svojevrsnoj političkoj beatifikaciji bivše potpredsjednice vlade. Ona je morala otići iz vlade nakon što je Index u potpunosti razotkrio proces ulaska jataka i prijatelja Andreja Plenkovića i nje u Agrokor, u serijalu članaka poznatijih kao afera Hotmail.

>> Jučer Ivica Todorić, danas Martina Dalić: Jutarnji uporno ljubi bika među rogove

Dalić je slomila ortački kapitalizam!?

Naime, Jutarnji je odlučio svojim čitateljima pokloniti knjigu Martine Dalić "Agrokor - slom ortačkog kapitalizma", u kojem bivša potpredsjednica obrazlaže svoje viđenje afere Agrokor i to na 232 stranice. No to nije sve. Jutarnji je najavio i intervju s Martinom Dalić i to kao "prvi nakon odlaska iz vlade", pod naslovom "Rekli smo Todoriću: Ne! I bili smo prvi koji smo to napravili".

Podsjetimo kako je u jeku afere Hotmail, odnosno za vrijeme dok je Index objavljivao detalje o djelovanju grupe Borg, Jutarnji danima uvjeravao svoje čitatelje da je nagodba u Agrokoru ugrožena ako Martina Dalić ode. Isto tako, trudili su se, u dijelu svojih članaka, objasniti kako afera Hotmail ne pokazuje ništa što bi moglo biti krimen za članove vlade.

Nakon što je Martina Dalić morala odstupiti, promijenili su priču. Novinar Jutarnjeg Frenki Laušić istaknuo je tada kako "ostavka Martine Dalić vjerojatno neće imati negativne učinke na proces donošenja nagodbe vjerovnika Agrokora", što je bilo u suprotnosti s onim što se o tome prije pisalo.

I HNB službeno na predstavljanju knjige

Martina Dalić će imati i predstavljanje svoje knjige u ponedjeljak, a zanimljiv je i popis gostiju koji će je predstavljati, a prije svih to je Boris Vujčić, guverner HNB-a koji će službeno predstavljati tu instituciju. Od ostalih gostiju na prezentaciji knjige će biti Mladen Vedriš te Željko Perić, ekonomski konzultant koji je jedno vrijeme konkurirao kao nasljednik Ante Ramljaka na čelu Agrokora.

U ime organizatora i izdavača govorit će i glavni urednik Jutarnjeg lista Goran Ogurlić te urednik gospodarskog sadržaja Gojko Drljača. Upravo je Drljača, malo prije nego što će Martina Dalić otići iz vlade, potpisao članak u kojem je stajalo da je "potpredsjednica vlade prva na nišanu" jer je - žena. Isto tako, pisao je kako se Martinu Dalić nastoji uništiti po svaku cijenu, što naziva pakosnim činom jer će se "urušiti svi procesi koje Dalić vodi" i " koje će trebati voditi".

Dalić su napadali jer je žena!?

"Sve u svemu, Martina Dalić poprilično je hrabro izgurala Lex Agrokor te spriječila kaskadni kolaps velikog broja hrvatskih tvrtki zbog insolventnosti Agrokora. Za to bi danas trebala dobiti visoko državno priznanje, a ne prozivke, pritiske, optužbe, sumnjičenje", napisao je Drljača koji je u jeku afere Hotmail tvrdio da se Martinu Dalić napada bez dokaza.

Podsjetimo, Martina Dalić je morala odstupiti s pozicije drugog čovjeka vlade nakon što je Index objavio mailove iz kojih je bilo razvidno kako je posebna tajna skupina odvjetnika, brokera i konzultanata pisala zakon od kojeg je imala izravnu korist putem konzultantskih ugovora. Skupinom Borg upravljao je premijer Andrej Plenković na posebnim sastancima u vladi, te Martina Dalić koja je s njim komunicirala putem privatne hotmail adrese. U skupini Borg bili su Ante Ramljak i Tomislav Matić kao predstavnici tada male nepoznate konzultantske tvrtke Texo Management, Matko Maravić i Tonći Korunić iz InterCapitala, Branimir Bricelj iz tvrtke Altera Corporate Finance i Odvjetničko društvo Šavorić i partneri.

Pročitajte više