Beba iz riječke bolnice nije preživjela

NAŽALOST, trodnevna beba za čiji su se život borili liječnici u riječkoj bolnici Kantrida, preminula je u ponedjeljak.

Stvari su se zakomplicirale već pri samom porodu, kada se novorođenče nagutalo plodne vode, što i nije rijedak slučaj, međutim beba je aspirirala plodnu vodu tamnozelene boje, što znači da je bila onečišćena stolicom.

Kako smo jučer pisali, roditelji bebe, Marija i Tomislav Rončević za gušenje svog novorođenčeta optužuju liječnika koji je tijekom pregleda na ultrazvuku primijetio da je plodna voda zamućena, ali je netom rekao da je "popravio svjetlo" i da je sve u redu.

Ravnatelj KBC-a Rijeka i predstojnik Klinike za ginekologiju i porodništvo dr. Herman Haller za Novi list je rekao: "Nažalost, dogodila se situacija koju niti jednom kliničkom pretragom nismo mogli spriječiti. Provjerili smo detaljno sve dijelove pregleda i poroda Marije Rončević i ustanovili da je sve odrađeno prema standardnom postupku, da nije učinjen nikakav propust te da se zaista napravilo sve što se moglo. Nažalost, medicina je ponekad nemoćna i iskreno nam je žao zbog patnje obitelji Rončević."

"Sve je bilo uredno, no kada je puknuo vodenjak iscurila je zelena plodna voda. To je liječničkoj ekipi odmah znak da se porod mora ubrzati jer takav sindrom može ukazivati na fetalnu patnju, što znači da mu je zbog nekog razloga trenutno ili duže vrijeme smanjen dotok kisika" - dodao je Haller.

Liječnici su već nakon samog poroda primjetili da s djetetom nije sve u redu, što pokazuje i podatak da su pristupili primarnoj reanimaciji, te novorođenče uputili na Odjel intenzivnog neonatalnog liječenja, gdje je dobilo lijekove za poboljšanje funkcije pluća.

Nakon toga beba je premještena u Dječju bolnicu Kantrida, gdje je i preminula.

"Ovakva komplikacija mekonijsko-aspiracijskog sindroma se može dogoditi čak i kada je plodna voda bistra, a ne bi pomogao ni carski rez. Nažalost, tragedija se nije mogla spriječiti, a daljnja obdukcija će pokazati što je bilo s tim infektom pluća" - izrazio je svoje žaljenje Ravnatelj KBC-a Rijeka.

No, da doktor Heller ima i drugo viđenje događaja, vidjelo se po njegovom odnosu prema novinarima kojima je očitao "bukvicu" i kojima na kraju, kako pišu 24sata, nije bilo jasno misli li doktor da će problemi nestati sami od sebe ukoliko se o njima ne piše.

Prepucavanja koja su uslijedila nakon ovog nesretnog događaja, manje su važna od činjenice da se za mladu obitelj dogodila tragedija. Majka bebe je pod sedativima i nije sigurna je li ona kriva, a otac tuguje za prvorođenim djetetom i boji se za suprugu, koja bi mogla doživjeti slom živaca.

Pročitajte više