HDZ-ovo orgijanje u Saboru: Iskoristili priliku da izglasaju sve čega su se sjetili

HDZ JE uspio okupiti 77 zastupnika! Sa 64 glasa za, skinuli su imunitet Željku Jovanoviću, protivno odluci Mandatno-imunitetnog povjerenstva (MIP). Skidanje imuniteta Jovanoviću tražio je HDZ, koji ga je tužio zbog izjava da je ta stranka zločinačka organizacija.

U više od dvadeset godina rada hrvatskog parlamenta nikad nijednom zastupniku nije skinut imunitet zbog privatne tužbe za klevetu. Do danas.

> Milanović: Danas je srušen Sabor!

HDZ-u glasanje suprotno od odluka MIP-a nije strano: Vladimir Šeks je u prošlom sazivu Sabora ujutro glasao za očuvanje imuniteta Branimiru Glavašu, da bi isto popodne u Saboru, na nalog Ive Sanadera, glasao da se istom tom Glavašu imunitet ukine!

Pupovac: Zakon o ništetnosti je štetan

Usvojen je i Zakon o ništetnosti, zbog čega je SDSS danas odustao od podrške svom koalicijskom partneru.

Protiv HDZ-a se zbog Zakona o ništetnosti okrenuo čak i dugogodišnji partner Milorad Pupovac. Šef SDSS-a, koji danas nije bio u Saboru, izjavio je da je taj zakon - štetan. "Nadam se da će se to uskoro promijeniti i da nitko od hrvatskih branitelja i ostalih građana neće zbog takvog zakona trpjeti posljedice", kaže Pupovac.

Šeks je opet izigrao svih: Najavio dnevni red, a krenulo glasanje!

Oporba je šokirana i načinom na koji se odvijalo današnje saborsko glasanje. Naime, Vladimir Šeks je proteklih dana najavljivao da će se danas samo glasati o dopuni dnevnog reda i tek od idućeg tjedna glasati o njima.

No, kad su HDZ-ovci shvatili da imaju kvorum, odlučili su promijeniti taktiku i krenuli izglasavati niza zakona. Zakonom o ništetnosti ukinuli su pravnu valjanost svih akata iz Srbije vezano za ratne zločine. Taj je zakon poznat i po kolokvijalnom nazivu "Šeksov zakon": bio je njegov glavni inicijator, a ujedno je i jedan od onih koje srpske optužnice terete za ratni zločin.

Glasali o svemu što im je palo na pamet

Predsjednik Sabora čitao je neuobičajeno brzo i zakoni koji su bili važni HDZ-u ekspresno brzo su se izglasali. Toliko brzo da je u Saboru danas prihvaćeno oko 40 različitih zakona i odluka!

Osim paketa europskih zakona i Deklaracije o europskim vrijednostima, izglasani su i dopuna Zakona o medicinskoj oplodnji, izmjene Ovršnog zakona, Zakon o odnosima s Hrvatima izvan Hrvatske, novi Kazneni zakon, novi Zakon o pučkom pravobranitelju...

U Sabor došao i teško bolesni Branko Vukelić

U Sabor je došao i teško bolesni Branko Vukelić i nedavno pušteni Ivan Čehok te još brojni zastupnici koje se dugo nije moglo vidjeti u parlamentu. Nisu došli SDSS-ovci niti Furio Radin od predstavnika nacionalnih manjina, no HDZ je i bez njih uspio skupiti 77 ljudi u parlamentu.

Na početku HDZ-ovcima nije bilo lako. "Nemojte se udaljavati! Dolazite,  ne odlazite, rekao je Bebić, najavljujući da se kreće u prikupljanje kvoruma.

Odmah na početku Bebić je zamolio "sve" da se vrate u sabornicu, a u deset sati kad je započela sjednica, tamo je bilo tek desetak zastupnika. Kasnije ih se okupilo još desetak.

"Raspravit ćemo o svemu što je na dnevnom redu, a glasat ćemo kada skupimo kvorum", rekao je Bebić i dodao kako je plan oporbe bio donesen i prije te da su namjerno doveli do toga.

"Male nesposobnosti dovele su do toga da se ne može prijeći preko nekih stvari unatoč isprikama. I to dokazuje da je plan bio donesen i prije. Molim sve da se vrate u Sabor", kazao je Bebić.

Pročitajte više