Beč: Humanitarni koncert za projekte razminiranja

Pod pokroviteljstvom austrijske ministrice vanjskih poslova Benite Ferrero Waldner sinoć je u bečkom Glazbenom zavodu (Musikverein) održan dobrotvorni koncert "Svijet bez mina". L

To je prvi dobrotvorni koncert u organizaciji austrijskoga Ministarstva vanjskih poslova, kao doprinos međunarodnoj borbi protiv mina u čemu je Austrija vrlo aktivna, rekla je ministrica Ferrero-Waldner. Prihod od koncerta 200.000 eura (100.000 eura od prodanih karata i 100.000 koje je stavilo na raspolaganje austrijsko Ministarstvo vanjskih poslova) namijenjen je UNICEF-u za djecu žrtve mina kao i Austrijskom Crvenom križu za projekte razminiranja, osobito u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, kazala je ministrica Ferrero Waldner.

Violinistica Anne-Sophie Mutter i pijanist Lambert Orkis uspješno su izveli djela Faurea, Bramsa, Gerschwina, Kreislera i Previna, a nastupili su bez honorara, i publika ih je ispratila ovacijama.

Na domjenku poslije koncerta austrijska šefica diplomacije Ferrero Waldner zahvalila je umjetnicima, i izrazila nadu kako će ta dva velika umjetnika potaknuti i druge na slične akcije.

U svijetu svake godine strada gotovo 15.000 djece od protupješačkih mina. Austrijska ministrica je pozvala nazočne uglednike iz gospodarskoga, političkog i kulturnog te diplomatskog života na povećano angažiranje za provođenje akcija koje bi pridonijele stvaranju svijeta bez mina.

Posebna gošća austrijske ministrice bila je savjetnica hrvatskog ministra vanjskih poslova za aktivnosti razminiranja Dijana Pleština.

Pročitajte više