BEČ: ODRŽAN 13. HRVATSKI BAL

U organizaciji Austrijskohrvatske zajednice za kulturu i sport, koja objedinjava i koordinira rad 20 klubova i tri folklorna društva Hrvata, u subotu navečer u Beču je održan 13. tradicionalni Hrvatski bal.

Ta zajednica osnovana godine 1990. postala je krovna udruga društava Hrvata koji žive i rade u Beču. Jedna od njezinih najznačajnijih priredbi je Hrvatski bal - tradicionalna manifestacija kulture, običaja i jedinstva Hrvata u Beču, rekao je predsjednik zajednice Blaško Papić.

Bal je prigoda radosti i zajedničkog druženja koji okuplja Hrvate i njihove goste Austrijance i tako snažno učvršćuje i obnavlja tisućljetno zajedništvo. Bal je potvrda povezanosti Hrvata u Austriji s Hrvatskom, rekao je otvarajući ga hrvatski veleposlanik u Austriji Dražen Vukov-Colić.

On je naglasio da je Austrija u prepoznavanju i potpori Hrvatskoj uvijek išla ispred europskog vremena - od humanitarne pomoći prvih europskih ugovora do rekordnih izravnih i drugih ulaganja, te stalne potpore na hrvatskom putu u EU.

"Naš cilj je da jako dobre veze između dvije tradicionalno prijateljske države budu još bolje, da Hrvatska u Austriji uživa što veći ugled, a Hrvati koji žive i rade u Austriji imaju ista prava kao i pripadnici svih susjednih europskih i drugih naroda", dodao je Vukov-Colić.

Hrvatski bal 2004. održan je pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Nacionalnog vijeća austrijskog parlamenta Andreasa Kohla i veleposlanstva RH u Austriji.

Na balu u Wiener kursalonu, gdje je prije 13. godina održan prvi Hrvatski bal, nastupili su grupa Magazin, Krunoslav Kićo Slabinac, grupa Starfick iz Osijek i Slavonske lole iz Đakova.

(Hina) xspđ ydv

Pročitajte više