Beč: Počeo kongres ˝Hrvatska na putu u EU˝

BILATERALNI austrijsko-hrvatski kongres ´Hrvatska na putu u EU´, na kojem će sudjelovati i hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, započeo je u Beču pozdravnim riječima savjetnice u hrvatskom veleposlanstvu u Austriji Ivane Boranić i direktora poslovnog lista Wirtschafts Blatt Engelberta Washietla.

Kongres se održava u bečkom dvorcu Schoenbrunn a na njemu će, uz predsjednika Mesića, s hrvatske strane sudjelovati dvojica ministara te čelni ljudi hrvatskih financijskih i gospodarskih institucija.

Bilateralni austrijsko-hrvatski kongres, koji je u organizaciji poslovnog lista Wirtschafts Blatt zamišljen kao prigoda da hrvatski politički i gospodarski vrh upozna Austriju s hrvatskim mogućnostima, bit će podijeljen u četiri dijela.

U prvom će se dijelu govoriti o hrvatskoj budućnosti s posebnim naglaskom na ekonomske prilke. Među ostalima, za govornicom će se naći ministar javnih radova, obnove i graditeljstva Radimir Čačić, zatim čelni čovjek austrijske narodne banke Wolfgang Duchatczek, te predsjednici obiju državnih gospodarskih komora Nadan Vidošević i Richard Schenz.

Poslije pauze za ručak, govorit će se o poslovanju i izravnim ulaganjima u Hrvatsku. U tom će dijelu sudjelovati čelnici austrijskih poduzeća koja uspješno posluju u Hrvatskoj.

O perspektivama i izgledima Hrvatske u ujedinjenoj Europi trebali bi govoriti ministar eurointegracija Neven Mimica i šef hrvatske diplomacije Tonino Picula.

Kongres u nekadašnjoj ljetnoj rezidenciji Habsburgovaca završit će kasno popodne predavanjem predsjednika Mesića koje ima isti naziv kao i sam skup - ´Hrvatska na putu u EU´.

Pročitajte više