Beč: Predstavljena nova Austrijska agencija za razvoj

U BEČU je u četvrtak predstavljena nova Austrijska državna agencija za razvoj (ADA) koja će se, radeći u okviru Ministarstva vanjskih poslova, baviti prioritetnom provedbom već postojećih programa i projekata suradnje i razvoja te izradom novih, posebno u cilju suzbijanja siromaštva, razvoja demokracije, zaštite okoliša ili poticanja gospodarskog razvitka.

Voditelj agencije Michael Linhart rekao je na konferenciji za novinare kako je važno područje rada suradnja s poduzetnicima, koordiniranje rada s drugim partnerima, suradnja s nevladinim organizacijama, provođenje bilateralnih programa s državama partnerima Austrije i drugima.

Posebno težište rada ADA bit će suradnja sa zemljama jugoistočne Europe, Albanijom, Bosnom i Hercegovinom, Bugarskom, Hrvatskom, Makedonijom, Moldavijom, Rumunjskom, Srbijom i Crnom Gorom, zatim pet ključnih regija u Aziji, Africi i Latinskoj Americi. Posebni programi se odnose i na Palestinu, Afganistan, Irak i Zapadnu Saharu.

"Bit će posebnih projekata koje ćemo provesti u Hrvatskoj i zajedno s Hrvatskom", izjavio je Michael Linhart, koji je od 1992. do 1995. radio u austrijskom Veleposlanstvu u Zagrebu, i u tim ratnim godinama bio zadužen za humanitarnu pomoć, probleme s izbjeglicama, projekte obnove i suradnju s domaćim i međunarodnim organzacijama za pružanje pomoći.

Agencija ADA radit će pri austrijskom Ministarstvu vanjskih poslova, a s početkom ove godine preuzela je sve poslove suradnje i razvoja koje je prije vodila Sekcija sedam u tom Ministarstvu.

Pročitajte više