Bechtel odlazi iz Hrvatske i odustaje od žalbe

AMERIČKA građevinska tvrtka Bechtel odlazi iz Hrvatske. Nakon više od 6 godina djelovanja u Hrvatskoj i oko 145 izgrađenih kilometara dionice autoceste Zagreb - Split, Bechtelova mehanizacija krenula je put Rumunjske gdje američka tvrtka ima ugovor o gradnji 450 kilometara autocesta.

Dobra je vijest i to da su Amerikanci odustali od žalbe na rezultate natječaja za gradnju autoceste Split - Ploče, koja je dodijeljena konzorciju hrvatskih tvrtki. Hrvatski konzorciji navedenu dionicu izgradit će za 4,99 milijarde kuna.

Ovaj je podatak zanimljiv i zbog toga jer je Vlada prošle godine bez javnog natječaja, odlučila s Bechtelom potpisati ugovor o gradnji dionice autoceste od Dugopolja do Šestanovca. Do potpisivanja ugovora nije došlo zbog pritiska političke oporbe ali i javnosti.

Pod ovim pritiskom, u čemu je i dodatni problem nastao jer je za dodjelu posla Bechtelu lobirao sada već bivši ministar vanjskih poslova Miomir Žužul, Vlada je pristala raspisati javni natječaj nakon čega su posao gradnje autoceste kroz Dalmaciju dobile hrvatske tvrtke. Ponuda hrvatskog konzorcija čak je milijardu kuna jeftinija od Bechtelove ponude.

Odustajanjem od posla s Amerikancima zaključene su daljnje aktivnosti Bechtela u Hrvatskoj, pa se može zaključiti da je Bechtel izgradio svega oko 145 kilometara autoceste Zagreb - Split (na dionici od Bosiljeva do čvora Gornja Ploča) što je zapravo manji dio Bechtelovog prvotnog poslovnog plana.

Američke je tvrtka naime, početkom 1998. godine kada je došla u Hrvatsku, neposrednom pogodbom dogovorila s državom da će graditi autocestu Bregana - Zagreb - Dubrovnik, što na kraju ipak nije realizirano.

U pripćenju koje je Bechtel poslao medijima, američka se tvrtka zahvaljuje svim bivšim djelatnicima tvrtke, podizvođačima i dobavljačima te ističe da oni mogu biti ponosni na ono što su zajedno s tvrtkom ostvarili. Zadovoljni obavljenim poslom Bechtelovci su izrazili želju da u budućnosti rade na drugim infrastrukturnim projektima u Hrvatskoj.

Zanimljiv je podatak da se Bechtel na povlačenje iz Hrvatske i odustajanje od žalbe na rezultat javnog natječaja odlučio tek nakon što je Miomir Žužul i formalno otišao s mjesta ministra vanjskih poslova.

Pročitajte više