Begović: plaće za rujan vjerojatno u petak

Predsjednik Uprave Željezare Valjaonice cijevi Sisak Damir Begović izjavio je danas, nakon razgovora s predstavnicima željezarinih sindikata i predsjednicima njihovih središnjica, kako bi radnici plaće za rujan mogli dobiti u petak.

Po njegovim riječima u Ministarstvu financija dobio je usmena uvjeravanja i obećanja da su dokumenti koji su zatraženi od ruske banke Ural-Siberian Bank "komformirani te da će se aktivirati bankovno jamstvo od 3,6 milijuna eura koje je za isplatu šest minimalnih plaća radnicima sisačke željezare dao ruski Mechel".

Taj bi iznos u srijedu trebao sjesti na račun Ministarstva financija i u petak bi se mogle isplatiti plaće za rujan, rekao je Begović.

Upitan za komentar zahtjeva sindikata da se iz bankovnog jamstva isplati šest plaća, a da troškove doprinosa i poreza na plaće preuzme država, Begović je odgovorio "da prva plaća iz jamstva, plaća za rujan, ide prema dogovoru s Mechelom dok će se nakon toga sjesti sa sindikatima i razgovarati o isplati daljnjih plaća".

Izvijestio je da se u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva radi strategija crne metalurgije u Hrvatskoj nakon čega će se znati opredjeljenje države u odnosu na daljnji rad Željezare .

Razgovorima su bili nazočni predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske Ivo Marjanović i predsjednik Hrvatske udruge sindikata Zdenko Mučnjak.

Marjanović je naglasio da "Sindikat ostaje kod roka za isplatu minimalnih plaća, koji istječe u petak". "Ne smijemo ni zamisliti što bi se moglo dogoditi ako radnici u petak ne dobiju plaće jer sindikati ne mogu jamčiti da radnici neće sami izaći na ulicu", istaknuo je Marjanović.

Predsjednik HUS-a Mučnjak demantirao je informacije da je s dužnosti smijenjen glavni sindikalni povjerenik željezarine podružnice Hrvatskog sindikata metalaca Siniša Jurilj, dodavši da bi to, vjerojatno, htjeli neki iz starog vodstva". "Jurilj je legitimni glavni povjerenik i predstavnik naše sindikalne podružnice u Željezari", naveo je Mučnjak.

(Hina) xmalj ydd

Pročitajte više