Belgija šalje Ukrajini gomilu aviona F-16

Ilustracija: EPA

Belgija će se obvezati opskrbiti Ukrajinu s trideset borbenih zrakoplova F-16, s time da su prve isporuke planirane za ovu godinu, objavila je novinska agencija Belga, citirajući ministricu obrane Hadju Lahbib.

To je objavljeno nekoliko sati prije nego što će se ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski sastati s belgijskim dužnosnicima. Kako je ranije najavila belgijska vlada, Zelenski će tijekom posjeta Belgiji u utorak potpisati sigurnosni sporazum s premijerom Alexanderom De Croom.

Ukrajinski lider traži više vojne pomoći od svojih zapadnih saveznika dok se njegove trupe bore da zadrže ruske okupacijske snage. Ukrajina je potpisala niz takvih sporazuma sa zapadnim partnerima, kojima joj se obećava dugoročna sigurnosna pomoć u obliku opskrbe oružjem i obuke za vojne snage, piše Reuters.

Zelenski je tako u ponedjeljak posjetio Španjolsku, a prema bilateralnom sporazumu, koji je u Madridu potpisao sa španjolskim premijerom Pedrom Sanchezom, ta država će tijekom ove godine dati Ukrajini vojnu opremu vrijednu milijardu eura.

Pročitajte više