Belgijski "Interbrew" traži zaštitu svoje investicije u Sloveniji

BELGIJSKA kompanija za proizvodnju piva "Interbrew" pokrenula je postupak protiv Slovenije na međunarodnom centru za rješenje investicijskih sporova, koji djeluje u sklopu Svjetske banke, zbog nemogućnosti dokapitalizacije ljubljanske pivovare Union u kojoj ima 41 posto dionica.

Slovenski poslovni dnevnik "Finance", koji se poziva na izjavu predsjednika uprave "Interbrewa" Johna Broka, tvrdi da će belgijska multinacionalna tvrtka u sporu dokazivati da slovenska vlada nije zaštitila njihovu investiciju, kako bi bila dužna sukladno slovensko-nizozemskom sporazumu o zaštiti i poticanju investicija koji je sklopljen 1996. godine, a odnosi se i na kompanije sa sjedištem u Belgiji.

Interbrew je prije tri godine kupio većinski paket dionica druge najveće slovenske pivovare od državnih fondova, ali se dokapitalizaciji i preuzimanju suprotstavila pivovara Laško, najveći slovenski proizvođač piva, koja je otkupom većine preostalog dijela dionica spriječila dokapitalizaciju i preuzimanje od strane Interbrewa.

Direktor Laškoga, Tone Turnšek, izjavio je za "Finance" da mu se tužba Interbrewa protiv Slovenije čini "smiješnom" i da neće uspjeti. Za zastupanje interesa Slovenije pred centrom za investicijske sporove Svjetske banke, navode "Finance", bit će angažirana njujorška odvjetnička tvrtka Cleary, Gottlieb, Steen and Hamilton koja je već bila na pripremi ugovora o prodaji prodaji 34 posto dionica Nove Ljubljanske banke (NLB) belgijskoj financijskoj skupini KBC, a također i na obrani obrani interesa NLB-a u postupcima koje su protiv stare Ljubljanske banke pred nekim europskim sudovima pokrenuli štediše s područja bivše Jugoslavije.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.