Belgijski istraživač za Index: "Željka Markić je u tajnom europskom pokretu. Vrlo su opasni"

Foto: M.P.Š./Index, Davor Javorovic/PIXSELL

"ŽELJKA MARKIĆ dio je tajnog europskog pokreta kojemu je cilj zabraniti pobačaj, istospolne brakove i umjetnu oplodnju.Jednom godišnje održavaju tajne sastanke, svake godine u drugoj državi, a sve je počelo 2013. Oko 150 članova iz cijele Europe uključeno je u ovu organizaciju, a pojedinačno se u vlastitim zemljama nazivaju katoličkim udruga. Tajna organizacija ultrakonzervativaca okupljena je uz podršku Vatikana, a financiraju ih razni milijarderi iz Velike Britanije i Rusije", ovo je Indexu otkrio Neil Datta, jedan od vodećih istraživača ultrakonzervativnih pokreta u Europi.


U Zagreb je stigao kako bi održao predavanje na temu "Tko (sve) stoji iza hoda za život?" u kinu Europa te predstavio francuski dokumentarac "Protuudar na pravo na pobačaj u Europi".

Ovaj dokumentarni film prvi je razotkrio tajni dokument europskog fundamentalističkog pokreta "Povratak naravnog poretka: agenda za Europu" čiji akteri djeluju i u Hrvatskoj. Film detaljno opisuje na koji način ultrakonzervativne organizacije mobiliziraju ljude i kako ih tajno financiraju tajkuni i oligarsi da bi ograničavali ljudska prava u Europi i urušavali liberalne demokratske poretke.

Istražuje ultrakonzervativne pokrete u Europi

Neil Datta iz European Parliamentary Foruma iz Bruxellesa jedan je od vodećih istraživača ultrakonzervativnih pokreta u Europi koji zadnjih godina otvoreno napadaju ne samo seksualna i reproduktivna prava žena kao i prava manjinskih skupina, već sve otvorenije zagovaraju i urušavanje modela liberalnih demokracija, nudeći kao alternativu tzv. "povratku na naravni poredak".
Neil je i jedan od aktera dokumentarnog filma "Protuudar na pravo na pobačaj u Europi", a prije mjesec dana u Stockholmu prezentirao je svoju novu knjigu "Vizija vjerskih ekstremista za mobilizaciju europskih društava protiv seksualnih i reproduktivnih ljudskih prava".


Objavljivanje ove publikacije, otkrio nam je, izazvalo je velike potrese unutar ekstremističkih krugova jer su razotkrivene njihove strategija napada na ljudska prava, povezanosti s korumpiranim političarima i financiranja ruskih oligarha i zapadnih tajkuna.

Index je razgovarao s njim i njegovim kolegom iz EFP-a Remijem Bakom.

"Utječu na donošenje zakona protiv pobačaja"

Kaže kako su godinama napredovali pa su u svojim zemljama, zahvaljujući svom djelovanju, utjecali i na donošenje zakona. Vrlo su opasni. Tako su u Poljskoj utjecali na donošenje nacrta zakona kojim je dodatno postrožen zakon protiv pobačaja, a koji je među najstrožima u Europi.

Ova organizacija ima i jako utjecajne odvjetnike, a cilj te organizacije je u globalu zaustaviti ljudska prava i vratiti nas u daleki srednji vijek", rekao je Datta.

Pitali smo ga može li se taj pokret zaustaviti ili oslabiti.

"Možemo oslabiti njihovo djelovanje tako da informiramo ljude o njima, oni su poprilično tajanstveni, imaju te tajne sastanke. Trebamo javnost educirati o njima i reći da nisu samo blagi kršćani, već da imaju mračne elemente u svom djelovanju i da su izuzetno opasni", zaključili su Datta i Bak.

Index je poslao upit Željki Markić, odnosno njenoj udruzi U ime obitelji i tražili smo od nje da nam komentira ove navode, ali do objave teksta nismo dobili odgovor.

Pročitajte više