BELGIJSKI MINISTAR VANJSKIH POSLOVA U ČETVRTAK U HRVATSKOJ

Ministar vanjskih poslova Kraljevine Belgije Louis Michel u četvrtak će boraviti u Hrvatskoj gdje će se susresti s najvišim hrvatskim dužnosnicima i razgovarati o belgijskim programima pomoći Hrvatskoj kako za prilagodbu europskim standardima, tako i za druga pitanja poput povratka izbjeglica.

Michel će razgovarati u Zagrebu sa svojim domaćinom ministrom vanjskih poslova Republike Hrvatske Miomirom Žužulom s kojim će u poslijepodnevnim satima posjetiti Osijek i Vukovar gdje će obići projekte koje na tom području financira belgijska vlada.

Belgijskog ministra vanjskih poslova primit će u četvrtak predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić i predsjednik Vlade Ivo Sanader.

Ministar Žužul sastao se u siječnju u Bruxellesu s Michelom kada je belgijski ministar najavio konkretnu pomoć Hrvatskoj ne njezinu putu prema Europskoj uniji.

Ministar Michel je najavio da će Belgija financijski pomagati programe za povratak izbjeglica te pružiti stručnu pomoć Hrvatskoj za prilagodbu europskim standardima. Riječ je o pretpristupnim programima koje je Belgija odobrila Bugarskoj i Rumunjskoj, zemljama kojima je ulazak u članstvo obećan 2007. godine.

Belgija je do sada pružala pomoć Hrvatskoj, posebice u reintegraciji hrvatskog Podunavlja, istaknuo je tada ministar Žužul najavljujući da će se u Zagrebu razgovarati o konkretnim oblicima pomoći u financijskom i organizacijskom smislu.

(Hina) xps yps

Pročitajte više