Beljak: U Samoboru smo zatvorili tržnicu i ograničili skupove do 100 ljudi

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

SAMOBORSKI gradonačelnik i HSS-ov saborski zastupnik Krešo Beljak potvrdio je da je slijedom uputa Stožera civilne zaštite vezano za koronavirus u Samoboru u potpunosti zatvorio tržnicu i ograničio okupljanja do sto ljudi.

"Nema mjesta za paniku"

"Pokušavamo se ponašati u skladu s uputama Stožera civilne zaštite i raditi ono što bi, po mom mišljenju, trebali raditi i svi ostali. Nema mjesta ni za kakvu paniku jer u Samoboru nema nijednog zaraženog koronavirusom, ali usprkos tomu ponašamo se onako kako bi se trebali ponašati svi odgovorni građani u Hrvatskoj", izjavio je Beljak novinarima danas u saboru.

Gradske vlasti, dodao je, preporučile su i da nema okupljanja više od sto ljudi, zatvorena je tržnica, razmišljaju i o pripremama za zatvaranje škola, odnosno uvođenje online ili nastave na neki drugi način.

"Spremni smo što god se dogodi, ništa nas neće iznenaditi. U ovom trenutku nismo napravili ništa specijalno i drugačije što nije preporučeno svim gradovima i općinama u Hrvatskoj", istaknuo je.

Beljak smatra kako bi vladi najpametnije bilo da u ovom trenutku smanji tenzije i skupljanje političkih poena te pozove sve političke stranke, napravi zajednički krizni stožer i "prevenira fake news kojih su prepuni mediji", pogotovo društvene mreže, te tako pokuša smiriti potencijalnu paniku.

O nastavku rada sabora: Uvijek je prazan, nema problema

"Situacija jest ozbiljna, ali mogla bi biti još gora ako dođe do prevelike panike", ocijenio je čelnik HSS-a.

Ne misli da je situacija toliko krizna da bi trebalo obustaviti rad sabora "jer je sabor ionako uvijek prazan tako da tu nema problema".

Smatra i da nema nikakvog smisla zatvarati granice jer bi onda cijela Hrvatska, tvrdi, bila u karanteni.

"Mislim da je država primjereno reagirala u ovoj situaciji jer je trenutačna politika ljudi koji vode Hrvatsku na razini onoga što se očekuje i u ovom slučaju vjerujem ministru i struci", poručio je Beljak i ponovio kako bi bilo dobro da se osnuje međustranački stožer.

Stožer civilne zaštite Zagrebačke županije danas je radi prevencije širenja koronavirusa preporučio odgađanje svih skupova i organiziranih okupljanja bez obzira na veličinu na području te županije.

Pročitajte više