Benčić: Da bi kupio plin, PPD je morao imati ogroman manjak. Zašto su se kockali?

U saboru se upravo održava tematska sjednica Odbora za gospodarstvo o "Izvješću o problematici kupnje i prodaje plina prema uredbi o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije". Šef HERA-e odgovorio je na pitanje koje danima zanima javnost, tko je kupovao jeftini plin od HEP-a, te je rekao da je 63 posto tog plina kupio PPD, iako su oni u izvješću tvrdili da su kupili svega 11 posto spornog plina.

Ministar Davor Filipović ponovio je da je za sve saznao 29. lipnja te je rekao kako je mislio da će HEP viškove plina koristiti za osobne potrebe, odnosno pretvaranje u električnu energiju.

"Koja tvrtka koja ima stalne kupce i ugovor se kocka sa skoro 200 tisuća megavatsati manjka"

"Utvrdili smo da je HEP poslao ministarstvu dopis u kojem kaže da će viškove koristiti za vlastitu proizvodnju ili prodaju na domaćem ili međunarodnom tržištu. Međutim, HEP je u tom trenutku još uvijek pod uredbom prema kojoj ne smije plin od INA-e koristiti za vlastitu potrošnju ili prodaju, to su napisali u izvješću koje imamo. E sad, ministar na to ne odgovara ništa. Nakon toga direktor HEP-a, zbog situacije da ima viškove i da su u transportnom sustavu, i da Plinacro mora reagirati, i da će doći do prodaje viškova... Do toga dolazi u lipnju kada su cijene bile niske, a na aukciji su bile još niže.

Međutim, što je ključna stvar? Da bi netko preuzeo toliki višak koliki je preuzeo PPD, trebao je imati manjak. Recite mi, koja tvrtka koja ima stalne kupce i ugovor da se kocka sa skoro 200 tisuća megavatsati manjka ako ne zna da će vrlo brzo moći kupiti višak? Tko bi to odgovorno napravio?" upitala je Sandra Benčić.

"Gdje je Milatić?"

"Moje pitanje je je li PPD puno bolje znao predvidjeti od uprave HEP-a da će imati višak ili je tu informaciju dobio od nekog, na premijer iz HEP-a?" dodala je.

"Koji god da je slučaj, da imamo tvrtku koja trguje plinom i koja bolje zna od HEP-a da će HEP imati viškove koje će morati prodati, to je situacija u kojoj nemamo adekvatnu upravu HEP-a. A druga situacija, da su znali, također je situacija u kojoj mora ići uprava HEP-a. Nitko ovdje nije nevin.

Ovo sve je bilo predvidivo na razini ministra. Ali ako nije, recite vi meni gdje je naš državni tajnik za energetiku i zašto nije danas ovdje? Kako je državni tajnik za energetiku Ivo Milatić propustio vidjeti da će regulativa koju je pisao dovesti do problema i da će se netko obogatiti na jeftinom INA-inom plinu? Je li bio zauzet prodajom svojih vina firmi koja ima istog vlasnika kao i PPD?" zaključuje Benčić.

Pročitajte više