Benčić: Sada sve ovisi o manjinama i Mostu

Screenshot: N1

Sandra Benčić gostovala je na N1 televiziji, gdje je govorila o postizbornim kombinacijama i mogućem sastavljanju vlade.

"Ono o čemu se sada radi jest da se gleda postoji li 76 ruku koje će konstituirati sabor. Govorimo samo o prvom koraku. Nakon toga donošenje nekoliko ključnih odluka oko kojih smo se svi slagali da ih treba donijeti - micanje Turudića, skidanje Lexa AP i mijenjanje zakona o izbornim jedinicama."

Zakon kaže da se takvo nešto ne može napraviti bez vladine inicijative, a vlade tada ne bi bilo, nego bi postojao samo sabor. "To je donekle točno. Ali kada imate 76 ruku, možete dodati stavku da se i na inicijativu sabora može pokrenuti micanje Turudića."

"Ako nam je zajednički cilj da HDZ ponovno ne formira vladu... Oni koji pregovaraju s HDZ-om, jasno je da to njima nije cilj. Moje pitanje je - hoće li zaista stranke koje su se borile protiv korupcije u proteklom mandatu sada zbog bilo kojeg argumenta i uzmicanja ne napraviti barem taj jedan prvi korak - konstituiranje sabora, da bi zaista zaustavili ono protiv čega su se borili.

Koji je argument Mosta i Suverenista da ne prihvate vašu ideju?

Gledajte, to je zaista pitanje za njih, ne mogu ja za druge stranke odgovarati. Mi smo jasno rekli na što smo spremni, a na što nismo. To smo govorili i u kampanji. Sve drugo su izgovori.

Razgovarate li s Peđom Grbinom?

Da, s njim razgovaramo svakodnevno. Treba istaknuti da SDP vodi te pregovore. Grbin nas na dnevnoj razini izvještava o tome kako teku pregovori. Novih informacija nemam.

Most više nema 11, nego devet zbog izlaska Raspudića. Kako sam ih razumjela, oni su rekli da će ići sa svima koji su protiv HDZ-a. Manjine su isto tako rekle da se neće cijepati i da se unutar njih izolira srpska nacionalna manjina kao nepoželjna.

Taj DP-ov uvjet, koji sada ponavlja i Božo Petrov, ozbiljna je stvar - to je diskriminacija po nacionalnosti. Nadam se da politička scena neće ići u tom pravcu i da se neće širiti jer to je posve opasno.

Je li rješenje ekspertna vlada?

Nije se još pričalo o toj opciji. Možda nije dobro postavljati unaprijed zadane opcije od kojih onda netko odustaje. Treba ići polako, korak po korak, ali to je sigurno jedan od scenarija. Za nas je opcija bila i manjinska vlada, gdje bi bila SDP-ova, a mi je ostali podržavamo iz parlamenta. 

Međutim, za sve to mora postojati i volja drugih političkih aktera. Zasad postoji volja svih nas na ljevici i centru, a ne vidimo kako će se postaviti manjine i kako će se postaviti Most. Na kraju će se svoditi na to dvoje. Konsenzus na ljevici i centru već postoji.

Mi smo SDP-u nudili i točkastu koaliciju. Izbori su pokazali da smo jako dobro detektirali u kojim jedinicama bi to donijelo i nama i SDP-u. Nažalost, nismo se oko toga dogovorili. Da smo išli tako, imali bismo tri mandata više, odnosno tri manje za HDZ. Za četvrti nismo toliko sigurni.

Pročitajte više