Benčić: Vjerujem kako HDZ-ovci neće dozvoliti da krenemo na opasan put

Foto: Neva Zganec/PIXSELL

Koordinatorica stranke Možemo Sandra Benčić ocijenila je danas kako je slučaj oko izbora predsjednika saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina "zapravo situacija civilizacijskog testa".

Naime, zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin potvrdio je jučer kako je prijedlog njihova Kluba za predsjednika Odbora za nacionalne manjine SDSS-ov Milorad Pupovac te da od toga ne trebaju odustati, dok s druge strane iz Domovinskog pokreta smatraju kako bi taj izbor bio neprihvatljiv jer su se "dogovorili da SDSS nije dio vlasti, pa onda ne može Pupovac biti predsjednik Odbora".

"Ovo je situacija civilizacijskog testa. SDSS nije bilo koja stranka, oni su stranka izabrana u 12. izbornoj jedinici i jedini su politički predstavnik srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj. Nema tu druge stranke koja po tom ključu 12. izborne jedinice reprezentira srpsku nacionalnu manjinu", istaknula je Sandra Benčić na konferenciji za novinare.

"Trenutna situacija ne izgleda stabilno"

"Kada vi imate bilo koalicijski sporazum, bilo politički dogovor koji stranku koja predstavlja srpsku nacionalnu manjinu isključuje iz mogućnosti da se za nju glasa, za to da vodi neki odbor, da ima politički utjecaj, to je za mene opasan put na koji se krenulo", dodala je. 

Vjeruje, kaže, da su kolege iz HDZ-a "svjesni koliko je to opasno i da neće dozvoliti da se na taj put krene". Na pitanje hoće li nova vlada izdržati do kraja mandata, odgovorila je kako ne voli predviđanja jer se politika iz dana u dan mijenja te kako je zato nezahvalno bilo što prognozirati. 

Međutim, dodala je kako trenutno situacija s vladom ne izgleda stabilno. "Naravno, uvijek postoje jaki privatni interesi tih aktera da dođu do određenih resursa koji ih, naravno, onda drže zajedno. Za sada ne izgleda kao nešto što bi moglo dugo potrajati", zaključila je koordinatorica stranke Možemo Sandra Benčić. 

Pročitajte više