Beograd nije iznenađen odlukom EK-a da raspravu o kandidaturi Srbije odgodi do lipnja

DRŽAVNI vrh Srbije i politički analitičari u Beogradu nisu iznenađeni odlukom Europske komisije da prijavu za kandidaturu Srbije razmatra tek u lipnju ove godine, jer su i druge zemlje u sličnoj situaciji na početak razgovora o kandidaturi čekale mjesecima, prenosi danas beogradska Politika.

Ministar  vanjskih poslova Vuk Jeremić listu je izjavio kako su i druge zemlje, pa i one koje na europskom putu nisu imale objektivnih prepreka poput problema zbog suradnje sa Haškim sudom kakav muči Srbiju, u pravili mjesecima čekali da se njihova aplikacija proslijedi komisiji na analizu.

"Nadam se da to u našem slučaju neće biti kasnije od lipnja, kada će haški tužitelj Serge Brammertz izvijestiti zemlje EU o suradnji Srbije s Haškim tribunalom" dodao je Jeremić.

Razmatranje kandidature ne ovisi samo od izvješća tužitelja Brammertza

Profesor na Fakultetu za financije i administraciju Mihailo Crnobrnja naglasio je kako Makedonija, zbog problema s Grčkom oko imena države, već gotovo četiri godine čeka kao kandidat za početak pretpristupnih pregovora.


Direktor Pravnog foruma Vladimir Todorić tvrdi i da razmatranje srpske kandidature ne ovisi samo od izvješća tužitelja Brammertza, već i od onoga što će se desiti u Bosni, zatim, sa srpskim institucijama na sjeveru Kosova, ali i od spremnosti Europske unije za daljnje proširenje te da je na svim tim poljima situacija vrlo složena, zbog čega je suvišno govoriti o preciznim vremenskim rokovima vezanima uz početak rasprave.

Crnobrnja smatra kako je aplikacija za članstvo Srbije, koja je podnesena krajem prosinca prošle godine, prije svega predana isključivo zbog domaćih političkih, a ne vanjskopolitičkih razloga.

S tim se stavom slaže i Maja Kovačević, bivša direktorica nekadašnjeg Ureda SCG za pridruživanje EU, koja tvrdi da je ta prijava bila "jednostrani politički čin Srbije, izraz političke volje i želje da pošalje poruku da čvrsto stoji u namjeri da se brzo integrira u EU".

Pročitajte više