Beograd: Prihvaćen prijedlog zakona o izboru predsjednika

SKUPŠTINA Srbije i Crne Gore u četvrtak je, u nastavku svog prvog zasjedanja, u prvom čitanju većinom glasova prihvatila Prijedlog zakona o izboru i opozivu predsjednika državne zajednice.

Prema predloženom zakonu, za predsjednika biva izabran kandidat koji je dobio većinu glasova od ukupnog broja (126) zastupnika, s time da za njegov izbor glasa većina zastupnika iz svake države-članice.

Predsjednik Srbije i Crne Gore na dan izbora pred Skupštinom polaže zakletvu koja glasi: ´Zaklinjem se da ću dužnost predsjednika Srbije i Crne Gore obavljati u skladu s Ustavnom poveljom državne zajednice Srbija i Crna Gora, odgovorno, savjesno i čestito´.

Predsjednika se, prema prijedlogu, razrješava ako je za to glasala većina zastupnika iz Srbije i Crne Gore, a predsjednik može i sam podnijeti ostavku. U slučaju prestanka njegova mandata razrješenjem ili ostavkom, Skupština bira predsjednika u roku 30 dana od dana prestanka njegova mandata.

Skupština Srbije i Crne Gore nastavila je raspravu razmatranjem mnogobrojnih amandmana podnesenih na Prijedlog zakona o izboru i opozivu predsjednika državne zajednice.

Jedini kandidat za prvog predsjednika Srbije i Crne Gore jest potpredsjednik Demokratske partije socijalista crnogorskog premijera Mila Đukanovića Svetozar Marović.

Pročitajte više