BEOGRAD: SAVEZNA SKUPŠTINA U UTORAK O USTAVNOJ POVELJI

Jugoslavenski parlament u utorak će, na zasjedanju oba vijeća Vijeća republika i Vijeća građana odlučiti o usvajanju Ustavne povelje i Zakona o provođenju Ustavne povelje, najavio je u ponedjeljak predsjednik Vijeća građana Dragoljub Mićunović.

Mićunović je, na konferenciji za novinare, kazao kako se nada da će rasprava - u kojoj neće biti amandmana, jer su Ustavnu povelju, u integralnom obliku, već prihvatili parlamenti Srbije i Crne Gore - proteći u svečanom tonu, s obzirom na to da je ta rasprava ´završni čin stvaranja nove države, te bi se raspoloženje političkih čimbenika trebalo odraziti u široj podršci političkih snaga´.

Odmah nakon usvajanja i proglašenja, Ustavna povelja i prateći Zakon trebali bi stupiti na snagu, a deset dana nakon njezina usvajanja, u republičkim skupštinama Srbije i Crne Gore bit će izabrani zastupnici novoga zajedničkog parlamenta, koji bi trebao biti formiran pet dana nakon toga.

Na prvoj sjednici novog parlamenta, birat će se njegov predsjednik i potpredsjednik, a predsjednik nove zajednice Srbije i Crne Gore bit će izabrani na drugoj sjednici, kao i predsjednik Savjeta ministara (nove zajedničke vlade), rekao je Mićunović.

´Budućnost te zajednice ovisit će o političkoj volji. Važno je da svi iskreno uđu u tu priču i da ne varaju narod i međunarodnu zajednicu, jer ona ima smisla samo ako se svi u to ozbiljno uključe, jer se konačno završava višegodišnji proces dezintegracije´, naglasio je Mićunović. Zaključio je da će time nova zajednica ispuniti sve uvjete za prijem u Vijeće Europe, te ocjenjujući ´apsurdnim´ daljnje uvjete za prijem u tu europsku organizaciju - izručivanje haških optuženika.

Mićunović je rekao da ´vjeruje da će u međunarodnoj zajednici prevladati racionalno stajalište da je za sve bolje da SRJ bude u Vijeću Europe, nego da ne bude´.

Pročitajte više