Beograd: Skup za pripremu summita predsjednika i premijera

U BEOGRAD danas počinje zasjedanje Odbora političkih direktora ministarstava vanjskih poslova zemalja sudionica Procesa suradnje u Jugoistočnoj Europi, nakon kojega će, u srijedu, biti održan summit predsjednika država i vlada Procesa suradnje.

U srijedu će se okupiti predsjednici država i vlada Bugarske, Rumunjske, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Albanije, Grčke, Turske i Hrvatske, koja ima status promatrača. Prema najavi Aleksandre Joksimović, pomoćnice ministra vanjskih poslova Srbije i Crne Gore - predsjednici država i premijeri trebali bi dogovoriti buduću zajedničku strategiju regionalnog razvoja, nakon čega će biti usvojena i Beogradska deklaracija o tome.

"Srbija i Crna Gora su predsjedavajući Procesa suradnje u Jugoistočnoj Europi godinu dana. U okviru toga je održano nekoliko konferencija, prije svega vezanih za slobodnu trgovinu, energetiku, infrastrukturu i organizirani kriminal", kazala je Joksimovićeva Radiju B92, najavljujući da će nakon Srbije i Crne Gore funkciju predsjedavajućeg Procesa suradnje, u narednih godinu dana, preuzeti Bosna i Hercegovina.


Pročitajte više