Berlinski festival siromašniji, ali ne bez sjaja

Od Chicaga do New Yorka za 11 dana, preko 46 zemalja, a potom u svemir prema zvijezdama opis je kojim bi se moglo okarakterizirati najnovije izdanje Berlinskog filmskog festivala koji započinje u četvrtak.

Berlinale će otvoriti, nakon uvodne glazbe iz filma ´Sav taj jazz´, ekranizacija broadwayskog mjuzikla ´Chicago´, dok će mu završnica biti obilježena prikazivanjem filma ´Gangs of New York´ Martina Scorseseja, u kojemu nastupa Leonardo Di Caprio.

Ovo će izdanje festivala ponuditi tristotinjak filmova te, kako se očekuje, dolazak niza poznatih filmskih imena kao što su Anouk Aimee ili Catherine Zeta-Jones.

Festival će ove godine trajati dan kraće i biti siromašniji za oko 100 filmova nego 2002., a sve zahvaljujući tanjem proračunu. Unatoč tome, njegov direktor Dieter Kosslick uvjeren je da priredba neće biti ništa slabija.

Organizatori su posebice zadovoljni što su u program uspjeli uvrstiti dva ovogodišnja velika pobjednika Zlatnog globusa - ´Chicago´ s Richardom Gereom, Renee Zellweger i Zetom-Jones te ´The Hours´ Stephena Daldryja, u kojemu su se zajedno našle Meryl Streep, Julianne Moore i Nicole Kidman s umjetnim nosom kako bi utjelovila spisateljicu Virginiju Woolf.

Kosslick se stoga čvrsto nada da na festivalu zvijezda neće manjkati.

´Ne možete reći da će netko doći dok ga ne ugledamo na crvenom tepihu, no ipak mogu reći da će festival biti nakrcan zvijezdama´, tvrdi Kosslick.

Među izglednim gostima, uz one iz filmova ´Chicago´ i ´The Hours´, još su Nicolas Cage koji glumi u filmu ´Adaptation´, Edward Norton iz filma ´The 25th Hour´ te Kevin Spacey i Kate Winslet iz britansko-američke koprodukcije ´The Life of David Gale´.

Francuski bi film ´Petites Coupures´ u Berlin mogao dovesti Daniela Auteuila i Kristin Scott Thomas, dok bi se George Clooney trebao pokazati dvaput. Najprije kao glavni lik u svemirskoj drami ´Solaris´ Stevena Soderbergha, a zatim i kao redatelj debitant filma ´Confessions of a Dangerous Mind´.

Kosslick na ovogodišnjemu festivalu obećava i bolji tretman za kratkometražne filmove, a uveden je i poseban kinematografski dan namijenjen isključivo publici.

Premda se Berlin smatra trećim velikim europskim filmskim festivalom, nakon Cannesa i Venecije, on uvjerljivo privlači najveći broj filmoljubaca.

Izvan konkurencije ove će godine posebnu ulogu imati izraelski te novi ruski film. Bit će i ponešto starijega filmskog materijala kao što je retrospektiva djela japanskog redatelja Yasujira Ozua u povodu 100. obljetnice njegova rođenja, te posveta i nagrada za životno djelo francuskoj glumici Anouk Aimee. Na svoje će doći i ljubitelji njemačkog redatelja s početka prošloga stoljeća Friedricha Wilhelma Murnaua, poznatog po slavnom hororu ´Nosferatu´.

Žiri, kojim predsjedava kanadski redatelj Atom Egoyan, odluke o nagrađenima donijet će u subotu, 15. veljače. Prošle su godine Zlatnoga medvjeda podijelili ´Krvava nedjelja´ Paula Greengrassa o ubojstvima u Sjevernoj Irskoj koje su počinili britanski vojnici 30. siječnja 1972., te japanski animirani film ´Spirited Away´ Hayaoa Miyazakija.

Ovo je 53. izdanje Berlinalea kojega su pokrenuli predstavnici okupacijskih snaga na tlu Zapadne Njemačke 1951. godine - Britanci, Amerikanci i Francuzi - kako bi oživjeli berlinski kulturni život i ponudili grad kao izlog zapadnoga svijeta.

Poseban naglasak festivala ove je godine na migracijskim pitanjima, pa je odabran i prigodni slogan - ´Prema toleranciji´.

´Na jednoj strani nudimo inteligentnu zabavu. Na drugoj pak strani riječ je o politički angažiranom programu koji uključuje osvrt na pitanje izbjeglica diljem svijeta, na ljude koji žive u teškim socijalnim uvjetima´, izjavio je Kosslick koji se drugu godinu nalazi na mjestu direktora festivala.

Pročitajte više