Berlusconi optimist glede europskog ustava

Talijanski premijer Silvio Berlusconi uvjeren je da će se pronaći kompromis za dogovor oko europskog Ustava i da će se sporazum zaključiti u talijanskom semestru predsjedanja Europskom unijom, odnosno do konca ove godine.

"Uvjeren sam da će se rješenje pronaći na sastanku na vrhu u Bruxellesu (12. i 13. prosinca), jer postoje samo dvije neriješene točke i za obje je moguće pronaći suglasje. Uvjeren sam da će se prije doći do suglasja negoli do rascijepa", rekao je Berlusconi kako danas piše "Corriere della Sera".

Glede prve točke koja se odnosi na broj povjerenika s pravom glasovanja u Europskoj komisiji, "moguće je doći do razumnog rezultata na temelju jednog povjerenika po zemlji", objašnjava Berlusconi. To znači da više ne bi bilo 15 plus 10 povjerenika od kojih bi samo stari članovi EU imali pravo glasovanja, već bi se stvorila europska vlada sa 25 povjerenika, kako su tražile male zemlje i predsjednik Europske komisije Romano Prodi.

Druga točka, odnosno broj glasova koje bi imala svaka zemlja, je teže rješiva, ali Berlusconi kaže da su 23 zemlje već suglasne i još samo treba uvjeriti Poljsku i Španjolsku na prihvaćanje sustava glasovanja usvojenog u Nici i po kojem bi velike zemlje, odnosno Njemačka, Francuska, Velika Britanija i Italija "vrijedile" po 29 glasova, a Španjolska i Poljska po 27. No, ako bi te dvije zemlje ustrajale na svojim zahtjevima, Italija, navodno, ima kompromisni prijedlog.

Pročitajte više