Bernake pokušava urazumiti republikance: Ako Amerika bankrotira, to će izazvati ogromnu krizu



"JASNO je da smo suočeni s ogromnom krizom", upozorava Ben Bernake, predsjednik američkih Federalnih rezervi, koji je apelirao na Kongres da odobri povećanje gornje granice američkog duga. Podsjećamo, ukoliko Kongres do 2. kolovoza ne odobri nova zaduživanja, SAD neće moći više plaćati sve svoje obveze.

U tom slučaju Barack Obama naći će se pred teškom odlukom jer neće moći istovremeno nastaviti isplaćivati rate vanjskog duga i mirovine i socijalne povlastice. Ako SAD prestane otplaćivati vanjski dug, to će značiti proglašenje bankrota i drastični pad američkog rejtinga, što će dodatno produbiti deficit.

No, Bernake upozorava da bi i situacija u kojoj SAD ne može ispunjavati obveze prema svojim građanima mogla uzrokovati pad kreditnog rejtinga i povećanja kamatnih stopa na kredite koje je država uzela. Kolaps američkog gospodarstva, upozorava Bernake, ne bi utjecao samo na SAD već bi se osjetio i na globalnom financijskom tržištu.

"Američka ekonomija nalazi se na raskrižju", prenosi CNN Bernakeove riječi iz izvještaja koji je podnesen Kongresu. Centralna banka spremna je izdavati dodatne gospodarske poticaje, ali i sasvim povući svoje intervencije. U svibnju i lipnju ove godine iz federalnih rezervi otpušteno je 600 milijardi dolara, u nadi da će to potaknuti ekonomski oporavak, ali stopa nezaposlenosti svejedno je nastavila rasti.

Pročitajte više