VIDEO Beroš pred EU povjerenicom: Ja se ne slažem s Laucovim izjavama

VILI Beroš obratio se javnosti.

On je u društvu povjerenice Europske komisije za zdravstvo i sigurnost hrane Stelle Kyriakides posjetio Zagrebački velesajam, gdje su punktovi za cijepljenje.

Beroš je prošetao Velesajmom i upoznao ljude s povjerenicom Europske komisije.

Na početku je Sandra Šikić, šefica Nastavnog zavoda Andrija Štampar, kazala nekoliko rečenica o cijepljenju na Velesajmu.

"Želim izraziti nadu da smo pred pobjedom nad pandemijom", kazala je Šikić.

Onda je riječ uzeo Vili Beroš.

"Želim javno zahvaliti povjerenici jer je došla dati nam potporu u provođenju procesa cijepljenja", rekao je Beroš.

"Naša politička sudbina je slična. Ona je izabrana na svoju dužnost mjesec dana prije dolaska korone. Tu sudbinu dijelim i ja", rekao je Beroš.

"Sretan sam jer smo sreli 13-godišnjeg Filipa koji se odlučio cijepiti. On je mlad, nije rizična skupina, ali mu je majka zdravstveni djelatnik, on puno putuje, odlučio se cijepiti", rekao je Beroš i pozvao sve da se cijepe, posebno starije od 65 godina.

 

Povjerenica: Moja poruka je cijepljenje, cijepljenje, cijepljenje

EU povjerenica Stella Kyriakides na engleskom jeziku je zahvalila domaćinima. Kaže da je tu da da podršku Hrvatskoj u procesu cijepljenja.

Kaže da brojke u EU ponovo idu prema gore.

"Vidimo u nekim članicama pritisak na bolnički sustav. Tu sam da porazgovaram s ministrom", rekla je povjerenica i dodala da se puno postiglo.

"Želim poslati kratku poruku. Cijepite se, zaštitite sebe i druge, pobrinimo se da se bolnice ne napune. Mi nismo u situaciji kao 2020., mi imamo četiri cjepiva, imamo ga dovoljno da cijepimo sve građane, moramo ići naprijed", rekla je.

"U Hrvatskoj je oko 55 posto odraslih cijepljeno. U EU je taj broj preko 75 posto. Moramo ići što brže možemo", rekla je.

"Ako mogu svoju poruku poslati u tri riječi, rekla bih: cijepljenje, cijepljenje, cijepljenje. To je jasna poruka, to je poruka znanosti. Slušajte znanost, ne samoprozvane stručnjake na društvenim mrežama", rekla je.

Povjerenica je upitana kako misli da Hrvatska može podići broj cijepljenih.

"Vidimo razlike među državama. Zato sam tu, da razumijem s kojim se problemima Hrvatska suočava. Važno je da gledamo svaku dobnu skupinu, da ih ohrabrimo. Imamo cjepiva, ona su sigurna i dostupna", rekla je.

"Covid-potvrde su pravi dokaz što možemo napraviti kad radimo zajedno kao EU", rekla je i dodala da je u tri mjeseca razvijen sustav da ljudi mogu putovati gdje žele.

Beroš kaže da se razgovaralo o širenju uporabe covid-potvrda

Beroš je rekao da se jutros govorilo o mjerama ako brojke narastu.

"Razgovarali smo i o širenju covid-potvrda, ali o tome će reći struka", rekao je Beroš.

"Dotaknuli smo se škola, zadnjih dana bilježi se tamo viša incidencija. Imamo primjera da su negdje škole prešle na online nastavu, ali odluku treba donijeti brižno. Nastava uživo je najbolja", rekao je.

"Moram zahvaliti povjerenici što je došla u Hrvatsku jako dobro pripremljena. Komentirali smo istupanje pojedinih znanstvenika, to smo osudili. Znanost je tu da se propituje, ali kad imate znanstveni kvorum, to se radi preko glasnogovornika. Moramo upozoriti da istupanje takvo preko društvenih mreža šteti", rekao je Beroš.

"Većina članova Savjeta konstruktivno sudjeluje i da namjeravaju napustiti Savjet, to bi bila loša poruka. Moramo se boriti za svoje ideje ako u njih vjerujemo. Iznimno je važno slati jasnu poruku, to vlada čini. A oni članovi Savjeta koji to ne čine, neka se malo zapitaju", rekao je Beroš.

Beroš kaže da se ne slaže s Laucovim izjavama.

Uskoro opširnije

Pročitajte više