Beroš: Čim sam dobio fotografije iz sisačke bolnice, proslijedio sam ih inspekciji

Foto: Pixsell/Robert Anic

MINISTAR zdravstva Vili Beroš rekao je danas da je fotografije dviju žena u istom bolničkom krevetu iz sisačke bolnice dobio nekoliko sati prije nego što su izašle u javnost, nakon čega ih je proslijedio zdravstvenoj inspekciji. 

"U trenutku kada sam dobio fotografiju obaviještena je zdravstvena inspekcija. Ministar nije taj koji istražuje što se desilo. Postoji zakonska procedura koja je u potpunosti ispoštovana", rekao je Beroš u izjavi za medije nakon sastanka sa sindikatima medicinskih sestara. 

"Fotografiju sam dobio nekoliko sati prije nego što je objavljena u medijima" 

Osvrnuo se tako na slučaj objave fotografije iz sisačke bolnice, u kojoj su dvije žene bile stavljene u isti bolnički krevet, a zaposlenik bolnice ranije je izjavio kako je s fotografijama, prije nego što su poslane medijima, bio upoznat i sam Beroš. 

U međuvremenu u sisačkoj bolnici zbog tog je slučaja razriješen voditelj hitne pomoći, a samo Ministarstvo zdravstva podnijelo je optužni prijedlog protiv ravnatelja Opće bolnice Sisak. Inspekcija je, dodatno, slučaj prijavila i DORH-u zbog sumnje u neovlašteno slikanje pacijentica te Agenciji za zaštitu osobnih podataka zbog povrede GDPR-a.  

Beroš je u izjavi medijima istaknuo da je tu fotografiju dobio "nekoliko sati prije nego što je objavljena u medijima" dodavši da ne zna što novinari pitanjima insinuiraju i koje teze žele dokazati. Ustvrdio je i da ne zna je li upravno vijeće sisačke bolnice smijenilo ravnatelja Tomislava Dujmenovića. 

"Doista ne znam. HZJZ je samostalna institucija" 

Beroš je na pitanje novinara odgovorio da ne zna zašto Hrvatski zavod za javno zdravstvo, odnosno njegovi čelnik i zaposlenici, posljednjih dana otkazuju gostovanja u medijima i na saborskom odboru. 

"Doista ne znam. HZJZ je samostalna institucija.(...) Ukoliko postoji neko otvoreno pitanje ili tema koja je upitna, treba razgovarati o svemu, pa će se razgovarati i o tome", istaknuo je Beroš. Izvijestio je i da dva nalaza zdravstvene inspekcije u zagrebačkom KB-u Sveti Duh još nisu dovršena. 

Pročitajte više