Beroš: Nisam znao za legionelu na Rebru, sutra idem tamo

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Nakon objave vijest da je šestero pacijenata u KBC-u Zagreb bilo zaraženo legionelom od kojih je troje umrlo, ministar zdravstva Beroš rekao je u utorak da iako su se slučajevi dogodili unatrag šest tjedana, njega iz bolnice o tome nisu obavijestili te je najavio da će u srijedu posjetiti Rebro. 

Ministar zdravstva Beroš je naglasio da se izbijanje zaraze legionelom u bolnici može dogoditi, ali da on nije bio obaviješten što se na KBC-u, lokaciji Rebro događa u posljednjih šest tjedana. "Nisam informiran, iako su umrle tri osobe kod kojih je dokazano prisustvo bakterije legionele", odgovorio je Beroš na upit upućen Ministarstvu zdravstva.

Beroš će sutra posjetiti Rebro

Najavio je da će u srijedu, 19. lipnja s državnim tajnikom Tomislavom Dulibićem i pomoćnikom ravnatelja za kvalitetu u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ-u) Tomislavom Benjakom posjetiti Rebro kako bi provjerio sve okolnosti.

Ranije danas su iz  KBC-a Zagreb izvijestili da su svi zaraženi imali teške komorbiditete i bili imunokompromitirani te da je legionela drastično pogoršala njihovo stanje. Prema naputcima HZJZ-a, obavljena je mikrobiološka kontrola vode na svim odjelima i klinikama gdje su bolesnici boravili te su pronađene male koncentracije legionele.

"Poduzeli smo sve mjere da bi otkrili kako su se zarazili i u tragovima je nađena ova bakterija. U tijeku je i pasterizacija, odnosno ispušta se vrela voda iz svih slavina u bolnici", rekli su iz KBC-a.

Legionela je uzrokovana bakterijom Legionella, a očituje se kao atipična upala pluća. Epidemije ove bolesti uglavnom su povezane s vodovodom bolnica, hotela i javnih kupališta ili bazena. Uglavnom nema prijenosa bolesti s čovjeka na čovjeka. Liječi se antibioticima, azitromicinom, kinolonima ili rifampicinom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.