KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Beroš o aplikaciji za praćenje zaraženih koronom: Kao liječnik je preporučujem

Foto: Davor Pongracic/CROPIX/POOL/PIXSELL

APLIKACIJA Stop COVID-19 predstavljena je 27. srpnja, ali je nije instalirao dovoljan broj građana. 

>> Debakl aplikacije za praćenje zaraženih koronom, instaliralo ju je tek 35.000 Hrvata

Ministar zdravstva Vili Beroš svejedno je optimističan i vjeruje da će broj u nadolazećim danima i tjednima rasti, a objasnio je i zašto.

"Drago mi je da su aplikaciju Stop COVID-19 naši građani prihvatili kao alat u prevenciji širenja zaraze koronavirusom. Ovom aplikacijom Hrvatska je dio mreže europskih zemalja koju građani koriste dragovoljno, a svi podaci su zaštićeni. Vjerujem da će putem ove mobilne aplikacije građani dobivati pravodobne i korisne informacije o mogućim kontaktima sa zaraženim osobama i time štititi svoje zdravlje", rekao je Beroš za RTL. 

Malen broj onih koji su instalirali aplikaciju

Kaže kako je kao liječnik preporučuje. "Mišljenja sam da nam je dužnost građanima osigurati takvu jednu mogućnost anonimne i sigurne zaštite od eventualne zaraze, a na građanima je da procijene njezinu korist za svakog ponaosob i odluče hoće li je koristiti. Ja sam, kao i moje kolegice i kolege, skinuo aplikaciju, i kao liječnik je preporučujem", rekao je Beroš. 

Uzmemo li u obzir da je 2019. u Hrvatskoj bilo nešto više od 4,4 milijuna korisnika mobitela, postotak onih koji su instalirali aplikaciju Stop COVID-19 prilično je malen. 

Podsjetimo, predsjednik Uprave APIS-a Saša Bilić objasnio je ranije za N1 da bi 60 posto populacije trebalo skinuti aplikaciju da bi ona imala smisla. Slično je ponovio i predstojnik Ureda predsjednika vlade Zvonimir Frka Petešić. 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom za koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više