Beroš: Sramotno je da nekim liječnicima briga za zdravlje nacije zvuči kao loš vic

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

MINISTAR zdravstva Vili Beroš na Twitteru je odgovorio na izjavu šefice HUBOL-a Ivane Šmit, koja je za najavu o obveznom sistematskom pregledu za sve građane rekla da se radi o "lošem vicu".

“Posramljuje činjenica da nekim liječnicima briga za zdravlje nacije zvuči kao loš vic. Takve izjave ukazuju na nepoznavanje uloge preventive ili su utemeljene na drugim motivima”, napisao je Beroš.

Šmit: Plan za sistematske je jedna od većih gluposti

Podsjetimo, predsjednica Hrvatske udruge bolničkih liječnika dr. Ivana Šmit komentirala je sinoć za Dnevnik Nove TV plan ministra da se u sklopu reforme zdravstva u skorije vrijeme uvedu obvezni, za građane besplatni sistematski pregledi.

"Moram priznati da mi je najava toga izgledala kao loš vic, a sada mogu reći da je to jedna od većih gluposti koje sam čula", bila je oštra. Na pitanje što kaže na informaciju da bi liječnicima obiteljske medicine u provođenju sistematskih pregleda trebali pomagati i bolnički liječnici, dr. Šmit je rekla da njoj baš nije jasno tko bi to, kada i kako trebao provoditi.

"Ovo je bildanje PR-a za ministra Beroša"

"Bolnički liječnici imaju između tri do tri i pol milijuna prekovremenih sati, a i dalje imamo liste čekanja. Ne znam gdje je to ministar htio ubaciti sve te sistematske preglede", kazala je. Prema njenim riječima, provođenje zamišljenih sistematskih pregleda je neizvedivo.

"Mislim da je to nešto od čega neće biti neke koristi. To služi samo za bildanje PR-a za ministra Beroša", kaže pa na kraju i podsjeća: "Mi koji bismo trebali pregledati kompletnu naciju, kolektivnim ugovorom nemamo osigurane sistematske preglede, pa sad pitam ministra kada ćemo ih mi dobiti?"

Pročitajte više