Beroš: Podcjenjivanje mjera je put u crveno, put u siguran odlazak turista

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

BROJKE novozaraženih rastu, a incidencija je najveća u Dalmaciji. I na jučerašnjoj novoj karti ECDC-a Jadranska Hrvatska obojena je narančastom bojom, upravo zbog epidemiološke situacije u nekoliko dalmatinskih županija. Stožer zabrinjava i to što je procijepljenost tamo niža u odnosu na ostatak zemlje. 

Kako je doznao Index, nove mjere se neće uvesti samo za četiri dalmatinske županije nego za cijeli Jadran. 

"Upozoravali smo na nove sojeve i to se dogodilo. Delta soj je među nama, to nas poziva na oprez. Puno je nepoznanica. Podcjenjivanje epidemioloških mjera je put u crveno, u siguran odlazak turista, ekonomske nedoumice. Kome to treba? Nama kao društvu sigurno ne. A odgovor imamo, poštivanje epidemioloških mjera i cijepljenje. Vrijeme za pravi odgovor je sada. Poštivanjem mjera i cijepljenjem možemo napraviti da se zaraza ne rasplamsa. Pozitivne će posljedice biti na turističku sezonu i na živote svih nas. 

Komunicirali smo da smo najbolji u odnosu na turističke konkurente, ali to neće ostati tako ako ne budemo oprezni. Opreza nikad dosta. Mislim da nam to mora biti motiv da još jednom razmislimo o cijepljenju, da ne vjerujemo napisima koji nisu znanstveno utemeljeni, raznim prorocima i teoretičarima zavjere. Vjerujmo medicini i znanstvenicima, koji su nas u povijesti već spašavali od bolesti", rekao je na presici ministar Beroš.

Dodao je da se sada i turisti mogu cijepiti i da je to odlična poruka te da je cijepljenje organizirano diljem Hrvatske.

"Mi svoje radimo, ali loptica je sad na građanima. Svi moramo uprijeti u istom smjeru kako bismo savladali epidemiju", rekao je Beroš na kraju svog uvodnog izlaganja. 

Pročitajte više