Poništena nabava za uređenje WC-a u Beroševom ministarstvu. Ovo je objašnjenje

Foto: Luka Stanz/PIXSELL, Shutterstock

MINISTARSTVO zdravstva poništilo je nabavu izvođenja radova na obnovi devet sanitarnih čvorova u njihovim prostorijama.

Podsjetimo, nabava je raspisana 3. kolovoza, a Beroševo je ministarstvo vrijednost nabave procijenilo na 2.3 milijuna kuna bez PDV-a. Radovi su se trebali izvoditi prema projektu koji je izradila Radionica arhitekture d.o.o. iz Zagreba.

"Fotografije proizvoda bi mogle navesti ponuditelje na krivi zaključak"

Ipak, danas je došlo do poništenja nabave.

>>Više od dva milijuna kuna za uređenje WC-a u Beroševom ministarstvu

"S obzirom da bi fotografije oglednih primjera proizvoda potencijalno mogle navesti ponuditelje na krivi zaključak, odnosno potencijalnu cijenu, postupak javne nabave se poništava", piše u odluci o poništenju.

"Naručitelj će ponovo pokrenuti postupak javne nabave za 'Obnovu sanitarnih čvorova' nakon isteka žalbenog roka, a najkasnije u roku od 120 dana objave ove Odluke", piše u odluci.

Kad se spominju "krivi zaključci", očito se misli na iznimno visoke cijene WC-a, odnosno nestvarnu cijenu asortimana. 

Sve je bilo iz visokog cjenovnog ranga

Recimo da je za zahodsku školjku u projektu odabrana konzolna zahodska školjka Keramag Xeno, odabrani su i Keramagovi umivaonici te Geberitov pisoar. Sušilo za ruke je Dysonovo, a nije se štedjelo ni na četki za WC za koju je odabrana Inda Touch, kao ni na držaču za WC-papir istog brenda.

Ukratko, sve je iz visokog cjenovnog ranga, pa tako u slobodnoj prodaji WC-školjka koja se navodi u projektu košta oko 3600 kuna, pisoari oko 3500 kuna, sušilo za ruke oko 8000 kuna, a četka za WC oko 700 kuna, koliko košta i - držač za WC-papir.

Ukupna neto površina Beroševih WC-a jest 115.75 metara kvadratnih. Ovo su sve točne kvadrature po metrima kvadratnima: 12.15, 16.99, 13.08, 15.17, 19.36, 16.82, 4.27, 8.56 te 9.35. Najmanji WC ima 4.27 metara kvadratnih, a najveći 19.36 metara kvadratnih. 

Beroš je po WC-u davao 255 tisuća kuna

Drugim riječima, Beroš je po WC-u davao prosječno 255 tisuća kuna, odnosno po kvadratu 19.870 kn. Prosječna cijena kvadrata stana u Zagrebu je proljetos iznosila 17.259 kuna.

Index je, inače, odlučio provjeriti koliko bi koštala renovacija WC-a u privatnom aranžmanu te smo došli do zaključka kako bi nas sveukupno oprema jedne nove kupaonice došla oko 95 tisuća kuna. 

Stoga nije čudno da je Ministarstvo ipak odlučilo nabavu poništiti.

Iz Ministarstva su poručivali kako je više od polovice WC-a izvan funkcije

Inače, kad je ova vijest o skupoj obnovi sanitarnih čvorova tek dospjela u medije, Ministarstvo je poručilo kako je više od polovice toaletnih prostora izvan funkcije, a na dosadašnje raspisane natječaje nitko se nije javio.

"U Ministarstvu zdravstva još je 2017. godine izrađen projekt saniranja oštećenja sanitarnih čvorova kojima se koriste, osim zaposlenika, i svi građani i gosti koji poslovno dolaze. Više od polovice toaletnih prostora, u osam derutnih sanitarnih čvorova je duže vrijeme izvan uporabe i nametnula se potreba saniranja šteta i njihova uređenja.

Na dosadašnje raspisane javne natječaje nitko se nije javio, a promjene tržišnih uvjeta glede cijene rada, kao i povećanih cijena instalacijske i sanitarne opreme uvjetovali su i korekcije u natječajnoj dokumentaciji", kazali su tada iz Ministarstva.
 

Pročitajte više