KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Beroš potvrdio: Moguć interventni uvoz ruskog cjepiva i bez europskog odobrenja

Screenshot: N1

MINISTAR zdravstva Vili Beroš danas je potvrdio da se Hrvatska raspituje o mogućnosti interventnog uvoza ruskog cjepiva protiv covida i prije nego što ono dobije odobrenje EMA-e, europske agencije za lijekove.

"Jučerašnji razgovor s ruskim veleposlanikom o nabavci ruskog cjepiva nije udaljavanje od zajedničke nabave cjepiva koju provodi Europska komisija, nego traženje komplementarnih metoda koje će biti u skladu s regulativama Europske komisije i Republike Hrvatske. Razgovor koji je inicirao ruski veleposlanik bio je prijateljski te smo pričali o mogućnostima nabavke cjepiva. Kao što je priopćilo rusko veleposlanstvo, naglasili smo da je to moguća varijanta, ali ona mora biti u sklopu europske regulative i pozitivnih zakonskih propisa Republike Hrvatska, koja odlučuje kad neko cjepivo može ući na hrvatsko tržište", rekao je Beroš.

Ministar zdravstva rekao je da je hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova poslalo dopis ruskoj ambasadi sa zahtjevima HALMED-a (hrvatske agencije za lijekove), koji od ruskog proizvođača cjepiva traži dokumentaciju na osnovu kojih bi procijenio sigurnost, učinkovitost i kvalitetu cjepiva. 

"Zamolio sam ruskog veleposlanika da se ubrza dostava te dokumentacije kako bi HALMED mogao donijeti odluku", rekao je Beroš.

S obzirom na to da je premijer Plenković ranije govorio kako rusko cjepivo ne može doći u Hrvatsku prije nego što ga odobri EMA, novinari su Beroša pitali znači li to da se Hrvatska okreće mogućnosti nabave ruskog cjepiva i prije odobrenja EMA-e, a ministar je na to pitanje odgovorio potvrdno.

Potvrdio mogućnost interventnog uvoza

"Da, opcija je da to cjepivo dođe u Hrvatsku i bez odobrenja EMA-e, odnosno s odobrenjem HALMED-a, da se tzv. interventnim uvozom omogući uvoz cjepiva. Zato je HALMED napravio popis 11 dokumenata koje ruski proizvođač cjepiva mora dostaviti da bi se mogla procijeniti mogućnost uvoza tog cjepiva. Prije toga se moraju realizirati određeni preduvjeti, odnosno dostava i procjena dokumentacije na osnovu koje će HALMED procijeniti je li cjepivo sigurno, kvalitetno i učinkovito", rekao je Beroš.

Na novinarsko pitanje koliko bi mogla trajati HALMED-ova procjena ruske dokumentacije jednom kad ona stigne, Beroš je odgovorio: "Ta analiza će zahtijevati neko vrijeme, ali tu govorimo o danima i tjednima, a ne mjesecima."

Pročitajte više