Kako je Beroš u dva dana nabavio lijekove za koronu?

Foto: Fran Rubil/Pixell

INDEX JE još prošlog tjedna poslao upit Ministarstvu zdravstva oko lijekova za koronu. Prije nego je Vladimir Matijanić umro pitali smo ih vlada li u Hrvatskoj nestašica lijekova za koronu jer je tako rečeno Vladimiru Matijaniću 2. kolovoza na Hitnom prijemu splitske Infektološke.

Rečeno mu je da je nedavno došla i onkološka pacijentica s koronom te da ni ona nije dobila lijek jer ga - nema.

Od liječnika koji ima kontakte s brojnim infektolozima doznali smo tada da u Hrvatskoj doista vlada nestašica lijekova, kao i da u Hrvatskoj nema niti je ikad bilo Paxlovida, koji je još u siječnju 2022. odobrila Europska agencija za lijekove. Doznali smo i da u Hrvatskoj već neko vrijeme nema Remdesivira, jednog od lijekova koji se uobičajeno intravenski daju teže oboljelima u bolnici.

"Nabava je u tijeku"

Iz Beroševog Ministarstva tada su nam odgovorili da je u tijeku nabava lijekova te da je na traženje bolnica lijek iz skupine monoklonskih protutijela dostupan.

Na direktno pitanje o nestašici lijekova, dobili smo sljedeći odgovor:

"U tijeku je centralizirana nabava antivirusnih lijekova Remdesivir i Paxlovid putem EK te u vrlo skoro vrijeme očekujemo obavijest o potpisanom ugovoru kako bi se pristupilo daljnjem postupku nabave.

Hrvatska je sa svoje strane pravovremeno učinila sve potrebne korake na razini Povjerenstva koje kontinuirano evaluira ponude i potrebe. Ujedno se intenzivno komunicira s EK kako bi se u što kraćem roku nabavili potrebni lijekovi. Lijek iz skupine monoklonskih protutijela dostupan je u Hrvatskoj te se dostavlja na traženje bolnica."

Jučerašnja kontrola: Ima lijekova

Danas druga priča. U današnjem priopćenju iz Ministarstva zdravstva izvijestili su kako je jučer provedena kontrola u svih 26 bolnica te da ima dovoljno lijekova za sve sadašnje potrebe.

"Lijekova koji su namijenjeni za potrebe naših pacijenata koji se u bolnicama liječe od zaraze covidom-19, poput Vekluryja, odnosno Remdesivira, te Ronapreve, ima dovoljno za sve trenutne potrebe i svakoj zdravstvenoj ustanovi su dostupni u svakom trenutku, što pokazuje žurna provjera stanja zaliha navedenih lijekova u svim našim bolnicama koje je tijekom ponedjeljka provelo Ministarstvo zdravstva", tvrdi ministar zdravstva Vili Beroš i dodaje da je za stanje zaliha u svakoj bolnici i zdravstvenoj ustanovi odgovoran ravnatelj ili za to posebno zadužena osoba, a za procjenu potrebne vrste lijeka nadležni liječnik specijalist koji donosi odluku na temelju postojećeg zdravstvenog stanja i dijagnoze pacijenata.

Prema prikupljenim podacima na zalihama u 26 hrvatskih kliničkih bolničkih centara, županijskim i općim bolnicama trenutno su 483 doze lijeka Veklury, poznatijeg pod nazivom Remdesivir, te 236 doza Ronapreve koji je njegova inačica, što se ocjenjuje dostatnim za sve trenutne potrebe za odgovarajuće liječenje pacijenata zaraženih virusom covid-19 koji se nalaze u bolnicama.

Beroš dodaje i da je praksa među bolnicama da se lijekovi ustupe u slučaju nedostatka.

Od petka do ponedjeljka lijekovi su se, znači, nekako pojavili u hrvatskim bolnicama.

Pitanje na koje nema odgovora je zašto onkološka pacijentica s početka teksta i Vladimir Matijanić u KBC-u Split nisu dobili lijek?

Index je poslao dodatne upite Ministarstvu zdravstva, odgovore ćemo objaviti kad ih dobijemo.

Topić dan nakon smrti: Rekli su da lijeka nema ni Klinika Fran Mihaljević

Matijanićeva partnerica dan nakon njegove smrti također je napisala da su Matijaniću u KBC-u Split rekli da je trenutno nestašica lijeka koji daju teškim bolesnicima da izbjegnu teške komplikacije covida.

"Da taj lijek nema KBC Split ni Klinika za infektivne bolesti Fran Mihaljević, ali da ga imaju da bi ga možda dali njemu jer je imunološki bolesnik i ima covid, i da je bila nedavno onkološka pacijentica i da ga ni njoj nisu mogli dati jer ga nema. Tražio je da kažu kako se lijek zove da ga sami potražimo, rekli su da nije važno jer ga nigdje nema. Zvao je neke ljude koje zna i saznao da ga možda ima u OB Dubrovnik, preslab je bio za put do dolje, predložila sam mu da ja nazovem ravnatelja bolnice, rekao mi je da nipošto to ne činim, da nema šanse, da neće tako. Nismo uspjeli doći do tog lijeka", napisala je u statusu Topić.

Pročitajte više