UHLJEBISTAN

Berošev fotograf koji je radio stranicu Cijepise: Za to smo dobili 196 tisuća kuna

Foto: Privatna arhiva/Vinko Kojundžić

INDEX je danas razgovarao s Vinkom Kojundžićem, vlasnikom tvrtke Cuspis, koja je za Ministarstvo zdravstva, na čijem je čelu Vili Beroš, izradila službenu stranicu Cijepise.

> Stranicu Cijepise radila firma Beroševog fotografa. Templejtom koji košta 49 dolara

Podsjetimo, portal Telegram danas je objavio kako im Beroševo Ministarstvo dva mjeseca nije htjelo reći tko je izradio platformu Cijepise, a onda su shvatili da je u kodu ostao potpis tvrtke Cuspis. Iz koda stranice vidi se da su u Cuspisu za izradu stranice koristili besplatni WordPress, a posebno je zanimljivo da je stranica izrađena uz korištenje predloška (eng. template) koji stoji ravno 49 dolara.

Vlasnik firme koja je radila Cijepise cijepio se preko reda

Podsjetimo, Index je o suradnji Cuspisa i Beroša pisao prije dva mjeseca. Tada smo pisali kako se vlasnik Vinko Kojundžić cijepio preko reda (on tvrdi - viškom cjepiva)...

> Tvrtka mu vrti milijune na poslovima s Beroševim ministarstvom, on se cijepio viškom

Tada smo istražili i kako posluje s Ministarstvom: prošle godine od Ministarstva zdravstva primio je 2.929.083,46 kuna za informatizaciju, u 2019. godini 6.367.024,09 kuna za ulaganja u računalne programe, a u 2018. godini 3.497.338,41 kunu. U prvih nekoliko mjeseci ove godine Ministarstvo je Cuspisu platilo 913.851,35 kuna za računalne usluge, stoji na stranici državne riznice.

Snimao Beroša pa se skrivao od kamera, kaže da se ondje slučajno našao

Kojundžića smo našli i na jednoj fotografiji, u neobičnoj ulozi. Prošlog lipnja, dok je ministar zdravstva Vili Beroš u predizbornoj kampanji bio u splitskom Crvenom križu, Kojundžić ga je fotografirao. Na jednoj se snimci lijepo vidi ministar u odijelu u času kad mu ljubazna domaćica iz Hrvatskog Crvenog križa dezinficira ruke, a pored je Kojundžić u ljetnom izdanju - kratke hlače, majica kratkih rukava, kapa na glavi i fotoaparat u ruci - koji pokušava uhvatiti ministra u kadar.


Foto: Ivo Čagalj/Pixsell

Kojundžić nam je tvrdio da se ondje našao slučajno te da je bio na godišnjem odmoru.

Danas smo, nakon izbijanja skandala sa stranicom Cijepise, razgovarali s Vinkom Kojundžićem.

Je li vaša tvrtka izradila platformu Cijepise?

Za početak istaknuo bih da ste vi, za sada, jedini medij koji je odlučio provjeriti istinitost priče iz Telegrama. Točno je da smo izradili website cijepise.zdravlje.hr. No na platformi Cijepise rade tri tvrtke: Ericsson Nikola Tesla, In2 i Cuspis kroz postojeće ugovore za informacijske podsustave CEZIH-a potpisane po provedenim otvorenim postupcima javne nabave kako slijedi: Nabava usluga podrške, održavanja i nadogradnje programske osnovice središnjeg dijela integralnog informacijskog sustava CEZIH (Elektronički oglasnik javne nabave Oznaka/broj: 2020/S 0F3-0036223); Održavanje dijela sustava e-Liste čekanja,e-Naručivanje te modula e-Prioritetno naručivanje,Središnjeg kalendara za praćenje ugovorenih kapaciteta i Središnjeg kalendara za praćenje slobodnih termina (Elektronički oglasnik javne nabave Oznaka/broj: 2020/S 0F3-0044056); Usluga korektivnog i adaptivnog održavanja aplikativnog sustava eCEZDLIH – eCIJEPIH (Elektronički oglasnik javne nabave Oznaka/broj: 2020/S 0F3-0044388). Zaista je nevjerojatno da iako sam ovu informaciju naveo i Telegramu uopće ju nisu prenijeli nego su se fokusirali samo na fabriciranje članka o nama.

Jesu li vašoj tvrtki za prilagodbu informacijskog sustava za cijepljenje protiv covida isplaćene 4.467.515,63 kune s PDV-om?

To je netočna i, dapače, izmišljena informacija. Kao što smo naveli, na platformi rade gore navedene tri tvrtke. Naš udio je financijski najmanji u gore navedenom iznosu. Za web site cijepise.zdravlje.hr on je 196.000 kuna.

Portal Telegram objavio je tekst u kojem se vidi da je ime vaše tvrtke ostalo u programskom kodu platforme te da je iz koda vidljivo da je za spasonosno cijepljenje građana korišten besplatni alat WordPress, koji najčešće koriste blogeri. Je li to točno?

Kada sam programirao svoj prvi web site 1995. godine, nije bilo nikakvih alata i sve se radilo ručno - linija koda po linija koda. Danas postoji WordPress koji je jedan od najpopularnijih alata za izradu web stranica i logično je da smo ga koristili. Bazirati cijenu nekog programskog proizvoda na cijeni alata kojim se programira je besmisleno. Naime, danas su alati za programiranje uglavnom besplatni. Primjer vam je Microsoft Visual Studio Community koji je isto besplatan, za programiranje u Microsoft-tehnologiji. Cijena programskog rješenja se bazira na broju sati koji se utroši na programiranje, testiranje i podršku, a ne na cijeni alata.

Jeste li upoznati s primjedbama na račun platforme, tj. da je prvoga dana radila samo do kraja radnog vremena, da nema mogućnosti prijave kronične bolesti, da je bilo dvostrukih mailova s potvrdom prijave, da su na cijepljenje pozivana djeca, a ne i roditelji? Smatrate li da je platforma potpuni debakl?

Ovo pitanje je vrlo bitno i njega Telegram nikada nije pitao. Točno je da je prvi dan platforma radila nekoliko sati i to je bio zahtjev naručitelja za probni rad. Prijava kronične bolesti nije bila u testnom radu jer nije tražena od nas. Nakon testnog rada naručitelj je to zatražio da se doda te je ista dodana za službeni start stranice. Slanje, kako navodite, "dvostrukih mailova s potvrdom prijave, pozivanje na cijepljenje djece a ne i roditelja" nije bilo u našoj domeni niti smo mi to radili. Smatramo da je dio koji smo mi radili dobro odrađen i s tim dijelovima platforme nije bilo problema.

Na temelju čega je vašoj tvrtki povjeren navedeni posao? Je li bio natječaj i, ako jest, kada? Ako nije, po kojem vam je kriteriju povjeren posao?

Sve tri tvrtke: Ericsson, In2 i mi radimo po ugovorima koje sam gore naveo, a koji su potpisani po otvorenom postupku javne nabave u sklopu adaptivnih sati koji su u tim ugovorima ugovoreni.

Što je točno odradila vaša tvrtka u navedenoj platformi?

Uz već odrađenu web stranicu cijepise.zdravlje.hr, na navedenoj platformi radimo na dijelu za povezivanja podataka i sučelja za pozivne centre koji se naslanjaju na podatke te na web servise za razmjenu podataka s drugim sustavima. Ukratko, najviše programiramo novih stvari, a najslabije smo plaćeni.

Zašto niste objavili da je vaša tvrtka izradila platformu ili sudjelovala u njenoj izradi?

Svi podaci su javni i mi ništa ne skrivamo, kao što vidite iz ovih odgovora.

Radite li još nešto s Ministarstvom zdravstva u ovom trenutku i, ako radite, što?

Radimo još na projektu CUS koji je počeo prije nego je Vili Beroš postao ministar.

Kada je vaša tvrtka počela surađivati s Ministarstvom zdravstva i jeste li milijunske poslove počeli dobivati kada je Vili Beroš postao ministar?

To je još jedna neistinita informacija. Mi smo surađivali s Ministarstvom zdravstva i prije nego je Vili Beroš postao ministar. Dapače, i prije nego je uopće došao u Ministarstvo zdravstva.

Pročitajte više